Du tænker nok, denne artikel er helt forkert på den; vi har jo ingen bjerge i Danmark! Men tro det eller ej, så har vi faktisk hele 21 i landet.
Højdekriteriet for et bjerg er, ifølge hjemmesiden www.bestigbjerge.dk, at det skal være minimum 100 meter over havets overflade. Danmarks tre højeste bjerge, ud fra dette kriterie, er Ejer Bavnehøj og Yding Skovhøj, begge med en højde på næsten 171 meter, samt Them Bavnehøj med en højde på 153 meter.
Ejer Bavnehøj - Møllehøj - 170,86 meter
Længe anså man Himmelbjerget for at være det højeste punkt i Danmark, men da landmålingen blev højdepræcis fra midten af 1800-tallet stod det klart, at Danmarks højeste punkter måtte være Yding Skovhøj eller Ejer Bavnehøj. I 2005 gik eksperter imidlertid i gang med at lave nøjagtige undersøgelser, og det viste sig, at Danmarks højeste naturlige punkt altså er den lille Møllehøj - ca. 300 meter vest for Ejer Bavnehøj. Så indtil nye eksperter opfinder nye målemetoder eller nye forudsætninger, anser vi Ejer Bavnehøj for at have rekorden.
Yding Skovhøj - 170,77 meter
I mange gamle skolebøger kan man læse, at Yding Skovhøj er landets højeste punkt. Det passer bare ikke længere. I hvert fald kun hvis man regner antennemasten med!
Yding Skov hørte oprindelig til landsbyen Yding, og skoven med højen blev brugt til kreaturgræsning. En drivvej - også kaldet en forte - heraf ordet fortov - førte fra landsbyen op i skoven, og den dag i dag kan man se forten som et fladt, bredt spor i landskabet. Oppe fra højen har du en fantastisk udsigt over landskabet og over til Ejer Bavnehøj, der nu regnes for at være det højeste naturlige punkt i Danmark.
Them Bavnehøj - 153 meter
Ligesom andre bavnehøje i Danmark blev Them Bavnehøj brugt som signalhøj. Hvis fjenden nærmede sig, var bål på bavnehøjene et signal til befolkningen om at få hæren samlet til landets forsvar. Fælles for bavnehøjene er, at de ligger synligt i landskabet. Them Bavnehøj ligger således på et stort højtliggende plateau, og flere høje punkter i nærheden rager næsten lige så højt op som Them Bavnehøj. Derfor opleves højdepunktet ikke som voldsomt højt, selvom det er syv meter højere end selveste Himmelbjerget.
Ved vejene ind til Them Bavnehøj er der skiltet med Udsigtspunkt, og sandt er det, at man kan se vidt omkring fra bavnehøjens top - endnu længere hvis man klatrer op i det lille udsigtstårn på toppen. Herfra kan man kigge ud over det kuperede landskab mod øst og Søhøjlandets vidtstrakte skove - og måske ane vandspejlet på nogle af de store søer.
Himmelbjerget - 147 meter
Himmelbjerget blev frem til midten af 1800-tallet betegnet som Danmarks højeste bjerg - det er det dog ikke længere. Bjerget strækker sig 147 meter op over havets overflade, og fra det velkendte tårn, som troner på toppen, har du en helt unik udsigt over det storslåede landskab.
Det er dog ikke kun fra toppen af selve Himmelbjerget, du har mulighed for at nyde en fantastisk udsigt. Skovene syd for bjerget gemmer på mange fantastiske udsigtspunkter og gode muligheder for at komme væk fra de livlige besøgsområder.
Bestigbjerge.dk
Naturstyrelsen har i samarbejde med Oplev Søhøjlandet etableret en mulighed for at bestige bjerge i Danmark. På hjemmesiden www.bestigbjerge.dk finder du omhyggelige beskrivelser af alle bjergene. På hjemmesiden finder du også kort med gode anvisninger på startsted, GPS-koordinater samt informationer om rutens længde og muligheden for at optjene højdemetre på det enkelte bjerg.
Det er altid en god idé at printe kortet ud. På det printede kort er der plads til at skrive de to talkoder ned, som du skal bruge for at kunne registrere din præstation. Start med at finde den første kode, inden du begiver dig ad den angivne rute. Husk også koden på toppen inden turen går nedad igen. Efter endt bestigning registrerer du dig med navn og koder på hjemmesiden. Efterfølgende vil du kunne følge både din egen og andres anstrengelser online.
Bestiger du alle bjerge, ryger du automatisk over i sidens Hall of Fame. Læs meget mere om bjergene og vandreruterne på: www.bestigbjerge.dk
Tag familien med på eventyr
Der er gode grunde til at tage familien med ud og bestige et af Danmarks bjerge:
Vi ønsker jer en rigtig god tur!
Læs mere om Danmarks bjerge på: www.bestigbjerge.dk
Gps: 56.105315, 9.685271
Vrads Station
Da fortiden kom på besøg - værtshistorie
Fuglsø Kro BnB - værtshistorie
Struer - Humlum BB - værtshistorie
West Coast Cottage Holiday Apartments - værtshistorie
Fængselsmuseet i Horsens
Femmøller Strand og Ebeltoft
Strandingsmuseum St. George i Thorsminde
Et 5-stjernet paradis - værtshistorie
Energimuseet ved Tange Sø
Verdenskortet i Hobro
Djursland - Fyrpasserhuset BB - værtshistorie
Silkeborg - Sejs BB - værtshistorie
Ebeltoft - Femmøller Strand BB - værtshistorie
Ry - Bestig Bjerge i Danmark
Horsens - Middelalder Festival
Mols Bjerge - Guderne gjorde sig umage
Gudenåen - Danmarks længste vandløb
Djursland - Djurs Sommerland
Silkeborg - Riverboat Jazz Festival
Midtjylland - Hærvejen
Midtjylland - Landet midt imellem
Hvide Sande - Art Hvide Sande
Silkeborg - Søhøjlandet
Randers - Randers Regnskov