Gudenåen - Danmarks længste vandløb
Gudenåen er Danmarks længste vandløb, og det nærmeste vi kommer en flod. 158 km bliver det til - fra udspringet i Tinnet Krat og til der, hvor åen bliver ét med Randers Fjord. Der sluses hvert år kolossale vandmængder gennem en meget bred ådal, hvilket skaber den smukke naturperle, som Gudenåen er med sit imponerende udbud af dyre- og planteliv. Gudenåen er et fantastisk sted for folk, som elsker naturen. Den er et sted med mange muligheder for sjove og udfordrende oplevelser for hele familien - store som små.
Natur- og kulturoplevelser
Ved Gudenåen er der en enestående mulighed for at kombinere mange slags ferier i én. Der kan opleves alt fra den aktive ferie til kulturferie og byferie. Gudenåen kan opleves til vands, til fods eller på cykel.
Du kan besøge klostrene og høre om pramdragernes historie, som er tæt knyttet til Gudenåen. Sporene efter dem kan opleves flere steder - blandt andet på Øm kloster eller på Trækstien.
Kræfterne i Gudenåen kan opleves ved de vandkraftværkmuseer som ligger langs Gudenåen - Vestbirk Vandkraftværk og Energimuseet.
På turen kan du også besøge Randers Regnskov, Auqa og andre museer. Undervejs er der også mulighed for at blive mæt eller få shoppet lidt på de mange spise- og shoppingsteder i nærheden.
Aktiv ferie til vands
Er du til en mere aktiv ferie, er der mulighed for at opleve Gudenåen til vands. Du kan sejle fra Tørring hele vejen op til Randers i kano eller kajak, og på visse strækninger er det tilladt at sejle med motor- og sejldrevne både. Du kan medbringe din egen båd, kano eller kajak, eller blot leje en ved en af de mange autoriserede udlejere langs åen.
Det er meget vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i reglerne, inden du sejler på Gudenåsystemet - både af hensyn til naturen og de andre brugere af åen. Overtrædelse af reglerne kan medføre bødestraf.
Aktiv ferie til fods
Du har også mulighed for at opleve naturen omkring Gudenåen til fods. Der findes en 125 km lang skiltet vandresti, som følger Gudenåen hele vejen fra Voervadsbro syd for Mossø og helt til Randers.
På cykel
Du kan også tage familien med på en cykelferie. Langs Gudenåen finder du Danmarks længst sammenhængende banecykelsti fra Randers via Silkeborg til Horsens. På denne sti kommer du blandt andet forbi Den Genfundne Bro samt en endnu ældre bro, fra 1862, i Langå.
Du kan også følge stien Gudenåruten, som fører dig langs Gudenåen fra åens udspring via Ry og videre via Silkeborg til Randers. På disse stier kommer du forbi en masse MTB-spor, som frit kan benyttes, hvis det er noget for dig.
Lystfiskeri
Som lystfisker ved Gudenåen har du mulighed for at fange bækørred, havørred, laks, ål, gedde, sandart og skalle på grund af vandmængderne og -dybderne i floden.
Afhængig af hvor du ønsker at fange fisk, findes der mange forskellige regler for, hvor du må fiske, og om du skal bruge dagskort til den bestemte strækning. Inden du finder fiskestangen frem og drager mod Gudenåen, er det derfor altid en god idé at kontakte den lokale fiskerforening i det område, du ønsker at besøge.
Sagnet om Gudenåen
Der var engang en halvgud, der hed Guddar, som blev forelsket i en smuk menneskepige ved navn Else.
Han bortførte hende i Tinnet Krat, hvor Gudenåen har sit udspring. Han bandt hende til sin hestevogn og kørte afsted. For at undgå at eventuelle forfølgere skulle finde dem, styrede han hesten i indviklede sving og slyngninger, da de kørte væk.
Pigens far henvendte sig til en klog mand i Tørring om hjælp til at fange bortføreren. Først sendte den kloge mand ilden efter Guddar, fordi ilden er hurtigst, men vinden tog fat i ilden og blæste den ud. Så måtte han sende vandet. Han kaldte derfor alle bække og kilder sammen, og frådende fulgte vandet Guddars spor i alle dets slyngninger og rev jorden op, så der blev dannet store dale. Vandet fangede Guddar ved Randers fjord, og Guddar druknede, mens pigen, den skønne Else, kom fri.
Ifølge sagnet blev Gudeåen således skabt, og fik sit navn efter halvguden Guddar.
Få mere information og find kort her:
www.sejladspaagudenaaen.dk
Få mere information og find kort her:
www.visitgudenaaen.dk
Gps: 55.902181, 9.400316
Vrads Station
Da fortiden kom på besøg - værtshistorie
Fuglsø Kro BnB - værtshistorie
Struer - Humlum BB - værtshistorie
West Coast Cottage Holiday Apartments - værtshistorie
Fængselsmuseet i Horsens
Femmøller Strand og Ebeltoft
Strandingsmuseum St. George i Thorsminde
Et 5-stjernet paradis - værtshistorie
Energimuseet ved Tange Sø
Verdenskortet i Hobro
Djursland - Fyrpasserhuset BB - værtshistorie
Silkeborg - Sejs BB - værtshistorie
Ebeltoft - Femmøller Strand BB - værtshistorie
Ry - Bestig Bjerge i Danmark
Horsens - Middelalder Festival
Mols Bjerge - Guderne gjorde sig umage
Gudenåen - Danmarks længste vandløb
Djursland - Djurs Sommerland
Silkeborg - Riverboat Jazz Festival
Midtjylland - Hærvejen
Midtjylland - Landet midt imellem
Hvide Sande - Art Hvide Sande
Silkeborg - Søhøjlandet
Randers - Randers Regnskov