Hærvejen 500 kilometer Danmarkshistorie

Midtjylland - Hærvejen

500 kilometer Danmarkshistorie
På Hærvejen får du tid til at opleve naturen, historien og din vandrekammerat på tætteste hold. Hærvejen er en mere end 500 km varieret vandre- og cykelrute gennem Jylland. Her kan de små øjeblikke blive til store oplevelser.

Hærvejens placering blev formet under istiden og af isdækkets udformning af landskabet. Efter at isen havde trukket sig tilbage, kunne bække og åløb få afløb mod øst. Området mellem de øst- og de vestvendte vandløb kaldes vandskellet - ved at følge vandskellet var det nemmest at komme tørskoet gennem Jylland, og derfor var det her, Hærvejen opstod.

Mennesker har færdes på Hærvejen igennem århundreder. Derfor kan du på turen opleve monumenter helt tilbage fra bronzealderen og nogle af de fornemste monumenter fra Danmarks vikingetid.

Siden middelalderen har Hærvejen været en vigtig transportrute for kvæg - fra de jyske enge til de europæiske storbyer. Før kølevognenes tid var den eneste måde at få kød frem i frisk tilstand - at lade dyrene transportere sig selv.  I 1600-tallet blev der drevet 30-50.000 okser langs Hær—vejen om året. Udover kvæg blev heste, grise, geder, får og gæs også drevet langs vejen.

En Hærvejstur med kvæg var ikke en endagstur, så der var behov for overnatnings- og rastesteder for både dyr og mennesker. Med mellemrum var der indrettet folde, hvor dyrene kunne græsse og få vand, og hvor de var i sikkerhed for ulve og tyve. Rastepladserne var ofte indrettet ved kroerne, der så på den måde tjente på drivernes og kvægets forplejning.

Da jernbanen kom i slutningen af 1800-tallet, forsvandt grundlaget for kvægdrivningen, og Hærvejen blev glemt, indtil den blev genopdaget i det tyvende århundrede.

At følge Hærvejen til fods eller på cykel er en rejse gennem Danmarkshistorien og visse historiske steder, sten og gamle hjulspor knytter sig specifikt til Hærvejens egen unikke historie. Et godt eksempel  på det er en mindesten, der står lidt syd for Viborg. Teksten lyder:

KRÆMMERE KRIGERE KÆRRER KAROSSER RYTTERE DRIVERE VANDRINGSMÆND - HESTE STUDE GÆS - FROMME GODE ONDE MANGE ENE LANGVEJS FRA TIL LANGVEJSSTEDER TRÆTTE AD DEN SLYNGEDE VEJ.

Hærvejen går fra Padborg ved den tyske grænse i syd helt op til Hirtshals og Lønstrup i nord på vestkysten eller til Frederikshavn på østkysten i Jylland. På hærvejen.dk kan du finde al den information, du har brug for - for at kunne begive dig afsted til fods eller på cykel ad hærvejen. Al information om seværdigheder, monumenter og overnatning - alt vist på kort - finder du på: www.kort.haervej.dk

Viborg
En af de smukkeste byer på Hærvejsruten er Viborg. Viborg er en af de ældste byer i Danmark og ligger centralt i Midtjylland ved Hærvejen. Byens navn, som gennem tiderne er skrevet som Wibjerg,Wibiærgh, Wybærgh, Wiburgh og på latin Wibergis, hentyder til et indviet sted til gudsdyrkelse - Vi på olddansk betyder helligdom og henviser samtidig til byens beliggenhed højt i terrænet. Viborg betyder således Det hellige sted på bakken. Der er arkæologisk belæg for, at den første bydannelse i Viborg fandt sted i slutningen af 900-tallet og begyndelsen af 1000-tallet.

Viborg har en interessant historie, hyggelige middelaldergader, flotte gågader med spændende butikker. Viborg-egnen har en fantastisk beliggenhed midt i Jylland og er omkranset af unikke, afvekslende landskaber.

Tag en travetur rundt til nogle af byens seværdigheder, historiske steder og skønne parker. På Nytorv står du på Viborgs geografiske midtpunkt angivet ved Nulstenen midt på torvet. Latinerhaven er en frodig, grøn oase midt i Viborgs gamle bydel. Den er inddelt i flere mindre haveafsnit bl.a. et smukt afsnit med stauder og rhododendron og et andet med snapseurter.

Viborg Domkirke er med sine to tårne og enestående kalkmalerier byens særlige vartegn. Kirkens historie går tilbage til 1100-tallet, men efter flere voldsomme brande er kun den gamle krypt tilbage af den oprindelige kirke. Resten er genopbygget.

Eller besøg Kongehyldnings monumentet. I 600 år - fra Hardeknud i 1027 til Christian V i 1655 - blev Danmarks konger hyldet på dette sted. Statuen af Dronning Margrethe I og hendes søsters ni-årige barnebarn, Erik af Pommern, er rejst til minde om Viborg som kongehyldnings by. Sct. Mogens Gade er en lang perlerække af smukke, gamle huse, og her kan du også virkelig fornemme fortiden.

Rigtig god tur.

 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg