Dette land har guderne gjort sig umage med

Mols Bjerge - Guderne gjorde sig umage

Dette land har guderne gjort sig umage med
Dette land har guderne gjort sig umage med sagde maler og forfatter Acton Friis i 1931. Men allerede i 1909 opdagede Egil Fischer - der senere blev Danmarks første byplanlægger - stedet og udtalte, at her ville han bo. Han vendte dog først tilbage 12 år efter i 1923 for at gennemføre sine planer. Han udtænkte en masterplan for stedet. Han erhvervede mange tønder land, og dermed planlagde han Danmarks første byplanlagte ferieby.

Femmøller Strand
I dag kan specielt nyde synet af de mange små huse og Molskroen, men også de mange friarealer og naturparken ved Femmøller Strand er et besøg værd. Femmøller Strand er et godt udgangspunkt for at besøge den nye Nationalpark Mols Bjerge, Ree Park, Skandinavisk Dyrepark og Djurs Sommerland. Femmøller Strand er beliggende ved kysten ca. 5 km. fra en af Danmarks smukkeste byer, Ebeltoft.

Ebeltoft
Ebeltoft, grundlagt omkring år 1200 - ligger i et område med en beskyttede vig der udgjorde en god naturlig havn. Ebeltoft fik sit første købstadsprivilegium allerede i 1302. Handlen i Ebeltoft har altid været afhængig af havnen og derfor anlagdes i 1901 en ny havn - samme år som Ebeltoft blev koblet på jernbanestrækningen Århus-Grenaa. Ebeltoft forblev i 1900-tallets første halvdel en relativt lille købstad med nogen industri, men med sine gode badestrande og gamle købstadsmiljø blev den først og fremmest en turistby. Her findes blandt andet Fregatten Jylland og Glasmuseet.

Mols Bjerge - Danmarks hjerte
Folketinget har udpeget det sydlige Djursland som den anden nationalpark i Danmark, og den officielle indvielse skete den 29. august 2009. Nationalpark Mols Bjerge udgør ca. 18.000 hektar som, udover selve Mols Bjerge, også omfatter store skovområder, overdrev, søer samt kyst- og havområder. Til nationalparken hører også Ebeltoft By og de omkringliggende landsbyer og sommerhusområder. Nationalpark Mols Bjerge giver gode muligheder for at sikre sammenhængende naturområder, som vil styrke plante- og dyrelivet og dermed give gode naturoplevelser for den besøgende.

Flere veje gennem nationalparken
Nationalparken kan opleves til fods, på cykel, til hest eller fra bilen. Det er dog ikke nødvendigt at opleve hele nationalparken på en gang. Måske nydes oplevelsen bedst, hvis den deles op i flere bidder. Molsruten fra Grenaa til Århus er en af de større vandre- og cykelruter, der går gennem en stor del af nationalparken. Langs denne rute kommer man i tæt kontakt med det dyrkede land, søerne, bakkerne og kysten. Flere steder undervejs findes primitive overnatningspladser eller du kan overnatte på Bed and Breakfast i området. Der en lang række andre vandre- og cykelruter i nationalparken. Flere vil komme til og sammen danner de et vidtforgrenet net af muligheder for vandreture og gode oplevelser.

Du kan også ride igennem...
Hvis du vil opleve nationalparken til hest er der gode muligheder for ridning i skovene ved Kalø og i Mols Bjerge. Der findes også parkeringspladser, der er store nok til at man kan sætte bil og trailer. Besøger du nationalparken i bil, kan det anbefales at komme ud i hjørnerne ved bl.a. Jernhatten, Øer, Fuglsø Strand, Kalø og Feldballe. Selve Mols Bjerge kan også opleves fra bil, da der er offentlig adgang gennem hjertet af det store fredede område. Der er rigtig mange parkeringspladser, som danner udgangspunkt for afmærkede vandreruter. Alle de nævnte beskrivelser og foldere med dem kan findes på www.danmarksnationalparker.dk Her kan du også læse mere om områdets landskab, geologi, natur, kulturhistorie.

Vi takker for venlig hjælp og tilladelsen fra Naturstyrelsen til at anvende tekst fra deres folder Nationalpark Mols Bjerge: Midt i landet - nær ved vandet.

 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg