Riverboat Jazz Festival - en musikalsk perle i en af Danmarks smukkest beliggende byer.
Når man siger Silkeborg, så er det næsten uundgåe—ligt ikke at nævne det, som er mest karakteristiske for området, nemlig de mange smukke søer, der gennem tusindvis af år har formet området og dermed også, hvad der har dannet grundlaget for silkeborgensernes kultur og motto: Byen ved søerne og Grønt og blåt til lyst. Søerne har givet silkeborgenserne inspiration til mangt og meget gennem tiderne, heriblandt Riverboat Jazz Festival. Udover af være Danmarks ældste jazzfestival, så har den vokset sig stor nok til i dag at kunne kalde sig en af Nordeuropas største festivaler for den såkaldte klassiske jazz - New Orleans - Dixieland - og swing. De senere år har der dog også været plads til lidt fornyelse med yngre jazz og unge talenter.
Når de kan på Themsen
Jazz og jazzklubberne har siden 60’erne været en del af silkeborgs kulturelle udtryk. En af arrangørerne bag koncerterne dengang tilbage i tresserne tog et smut til London og oplevede en musikalsk sejlads på Themsen i vaskeægte Mississippi stil... Og ideen kom omgående: Ka’ man spille New Orleans jazz på Themsen, hvorfor så ikke også på Gudenåen? - det eneste danske vandløb med officiel status af flod, og hvor der i forvejen var “flodbåde” i fast rutefart til Himmelbjerget. Snart var de igang. Og i de første mange år foregik Riverboat Jazz Festival på de 3 dampere, der på det tidspunkt sejlede fast i rutefart på Silkeborgsøerne.
Fra lokal til international
Gennem mange år har festivalen vokset sig større og større. I starten foregik det som fortalt kun på vandet, men både skaren af gæster og af orkestre voksede ud over rælingen og krøb i land rundt omkring i Silkeborg by - på spillesteder, i kirker, i opsatte telte i midtbyen samt på barer og restauranter - og hvad der ellers kunne danne sjove og spændende rammer om jazzmusikken. De første 20 år af festivalens levetid var det udelukkende danske orkestre, der spillede, men siden 1986 har festivalen kunne kalde sig international. Den har hvert år formået at tiltrække internationalt kendte orkestre og solister - som medvirker til at skabe endnu flere af de årlige højdepunkter.
Populariteten, både blandt kunstnere og besøgende, vidner også om, at dette her er værd at rejse efter. Antallet af orkestre og solister er år for år vokset til mellem 70 og 80 ensembler, der optræder for 40-50.000 gæster de 5 dage festivalen varer. Mange, mange frivillige og en række sponsorer yder en kæmpe indsats for at få festivalen op og stå hvert år. Og alt, hvad du kan opleve, er til at nå inden for gåafstand af byen.
Festivalen i år finder sted ultimo juni
Riverboat Jazz Festival i Silkeborg byder i år på over 100 koncerter - hvoraf langt de fleste er gratis. En vigtig ting under festivalen er også de traditionsrige sejladser med Hjejlebådene med jazzorkestre ombord på Gudenåen og Silkeborg Søerne. Du kan læse mere om programmet og kunstnere på festivalens hjemmeside www.riverboat.dk
Når vi nu taler om gang i den i Silkeborg...
Oplev nogen af de største danske topnavne på Silkeborgs rockfestival Nye Hede Rytmer. Festivalen finder sted i Indelukket. Det vrimler med frihedskæmpere, tyske soldater og officerer, engelske soldater - alle de typer du ville have kunnet møde på Silkeborg Bad under og lige efter Besættelsen - når det årlige Bunker by Night løber af stablen. Silkeborg Bad var under den sidste del af 2. verdenskrig tysk militært hovedkvarter i Danmark. Så kan du også besøge Country Music Festival, der byder på en stribe gode danske og udenlandske countrynavne. Festivalen holdes i smukke omgivelser på friluftsscenen Indelukket.
Eller Automania hvor der er nostalgi for alle pengene, når en hel stribe klassiske biler en gang om året drøner rundt i Silkeborgs gader. Her er både sportsbiler og den bil, du kan huske, at din morfar havde en gang. Åbne Atelierdøre hvor en hel stribe kunstnere i Silkeborg og omegn byder publikum indenfor i deres værksteder. Her får du en unik mulighed for at se, hvordan kunsten bliver til - og for selv at købe et stykke kunst, du godt kan lide.
Gps: 56.174957, 9.558892
Vrads Station
Da fortiden kom på besøg - værtshistorie
Fuglsø Kro BnB - værtshistorie
Struer - Humlum BB - værtshistorie
West Coast Cottage Holiday Apartments - værtshistorie
Fængselsmuseet i Horsens
Femmøller Strand og Ebeltoft
Strandingsmuseum St. George i Thorsminde
Et 5-stjernet paradis - værtshistorie
Energimuseet ved Tange Sø
Verdenskortet i Hobro
Djursland - Fyrpasserhuset BB - værtshistorie
Silkeborg - Sejs BB - værtshistorie
Ebeltoft - Femmøller Strand BB - værtshistorie
Ry - Bestig Bjerge i Danmark
Horsens - Middelalder Festival
Mols Bjerge - Guderne gjorde sig umage
Gudenåen - Danmarks længste vandløb
Djursland - Djurs Sommerland
Silkeborg - Riverboat Jazz Festival
Midtjylland - Hærvejen
Midtjylland - Landet midt imellem
Hvide Sande - Art Hvide Sande
Silkeborg - Søhøjlandet
Randers - Randers Regnskov