Strandingsmuseum St. George i Thorsminde

Strandingsmuseum St. George i Thorsminde

Strandingsmuseum St. George fortæller om dramatiske strandinger ved den jyske vestkyst og befolkningens møde med søfolk fra hele verden. Og det er et betagende møde med en barsk fortælling, du oplever, når du træder ind i museets udstillingshaller.

Museet ligger i bogstaveligste forstand på kanten af det hav - hvor om udstillingerne beretter - et hus med prisvindende arkitektur. Så ikke kun fortællingerne er spændende det er rammerne, hvori de fortælles, også. Museet består af fire udstillingsrum, der hver især viser et kapitel i den store fortælling om strandingerne. Dertil kommer et femte rum med skiftende særudstillinger - og tårnet, der rummer HMS St. George’s originale ror i flere etager. Fra toppen af tårnet ser du både ude og inde den fantastiske panoramaudsigt over havet, havnen og Thorsminde. Der er trapper og elevator mellem etagerne. I den nye udstilling i det første udstillingsrum møder du elementernes rasen, og du bliver klogere på, hvorfor den jyske vestkyst var så farlig for skibsfarten før i tiden. Du får også at vide, hvorfor søfolkene trodsede farerne og alligevel begav sig ud på Nordsøen.

Nordsøen har i århundreder været et af verdens mest trafikerede farvande, og det er også et af de vanskeligste at navigere i. Uforudsigelige havstrømme og voldsomme vestenstorme kunne let slå et skib ud af kurs og kaste det ind mod vestkystens hårde revler, hvor stranding og ødelæggelse var næsten uundgåelig. Søfolkene kaldte derfor også Vestkysten for Jernkysten. Frem til midten af 1900-tallet var navigationsinstrumenterne ret upræcise, så kaptajnens erfaring var afgørende. En dygtig kaptajn kunne have held til at strande så godt, at intet gik tabt.

I udstillingsrum får du beretningen om en af verdenshistoriens største strandingskatastrofer, der fandt sted ud for Thorsminde i julen 1811, da de to engelske linjeskibe HMS St. George og HMS Defence strandede under en orkan, og næsten 1400 mennesker omkom. Kun 17 overlevede. På den lange væg står navnene på de 1338 mænd, der var opført på de to skibes mandskabslister i sommeren 1811. Mange af dem har nok stadig været ombord i december det år. Dertil kom et ukendt antal kvinder, børn og civile. Navnene på de få overlevende står på den næste væg. Du følger de to skibe på deres sidste, dramatiske rejse og kommer helt tæt på livet ombord gennem de tusindvis af genstande, der blev bjærget fra vraget af HMS St. George. Det er en helt unik samling, der giver et levende øjebliksbillede af dagliglivet på et engelsk linjeskib i 1811. I midten er bordet dækket til kaptajnen og officererne i den ene ende og sømændene i den anden.

Museet fortæller om nogle af de tusindvis af strandinger på den jyske vestkyst og om kystbefolkningens møde med strandede søfolk fra hele verden. Du kan prøve at finde strandede skibe på de to skærme, hvor du desuden får viden om redningsstationer, sømærker og fyrtårne langs kysten.

På den tyndt befolkede vestkyst var de lokale altid parate til at tage godt imod forulykkede søfolk, levende som døde uanset, hvor mange der kom i land. De levende blev indlogeret på gårde og i fiskerhuse, mens de døde blev lagt i udhuse, indtil der var holdt ligsyn. En stranding betød ofte en økonomisk gevinst for de lokale, der kunne tjene en dagløn ved at hjælpe til f.eks. med at bjerge lasten fra skibet. Kig ind bag lågerne i skabet og lyt til historierne.

I udstillingen kommer du ind i marinarkæologens fascinerende univers. Havet har opslugt mange skibe gennem århundrederne, og en stor del af dem, kendte som ukendte, ligger stadig som vrag på havbunden. Havets bund gemmer også på spor fra forhistoriske bopladser. Sigtbarheden er nedsat her i dybet, og du skal bruge lommelygte for at udforske montrerne med genstande fra vragene. Du kan også selv finde skatte på havets bund helt uden at blive våd.

Fra udstillingen kan du komme videre op i tårnet, og undervejs kan du følge roret helt til tops. Der er elevator hele vejen op. Fra tårnrummet er der en storslået udsigt over Thorsminde by og havn, Nissum Fjord og Vesterhavet. Omtrent 800 m ude i havet lidt syd for museet ligger vraget af HMS George. Bænkene i udsigtstårnet er lavet af tømmer fra skibet.

Går du det sidste stykke ad trapperne op til toppen af tårnet, kan komme ud på udsigtsplatformen, hvorfra der er 360 graders panoramaudsigt.

Strandingsmuseum St. George er en virkelig spændende oplevelse!

 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg