Søhøjlandet - Jeg tror der er skønnest…

Silkeborg - Søhøjlandet

Søhøjlandet - Jeg tror der er skønnest
 
Hjertet vil længes og drømme sin drøm,
som bestandig er ny,
og endnu en gang skal lærkernes sang
forsøde en sommer I Ry.

Albert Andersen - lærer og senere bestyrelseformand på Ry højskole - er kendt for sine digte om området. Og Silkeborg kan - med sine søer og Danmarks eneste flod, Gudenåen - byde på en masse fantastiske naturoplevelser, både til lands til vands. Man siger, at Silkeborg er vandhundenes land, men der er bestemt lige så meget at byde på, til dem, som ønsker at kombinere et besøg med kunst eller med et kig ned i en spændende egns historie.

Lystfiskeri i noget af Danmarks mest spændende fiskevand
Silkeborgegnen er en gave til lystfiskere. I søer, åer og bække kan man fange et utal af fiskearter, lige fra skaller til laks, og de naturskønne omgivelser indbyder til mange timer med en fiskestang og en god frokostkurv. Du kan booke en guidet fisketur med lokalkendte eksperter, få alle røverhistorierne, en fortælling om det vand, du færdes i samt gode råd om standpladser og hotspots. Desuden har området masser af Put and Take-søer, der inviterer til oplevelser for hele familien - og næsten kan garantere dig en friskfanget ørred til aftensmaden. Så uanset om du er garvet fisker, eller ønsker at gøre et spædt forsøg, så har du alle mulighederne her.

Himmelbjerget
Den 147 meter høje bakke ved Julsø uden for Silkeborg fik et ry som nationalt samlingssted, da de store grundlovsmøder fandt sted i årene 1862-1885. Digterpræsten Steen Steensen Blicher kaldte til national og folkelig vækkelse på Himmelbjerget for første gang i 1839. Disse møder fortsatte i årene efter for at få ændret kongernes enevælde i Danmark. I 1849 satte vedtagelsen af Grundloven et punktum for dette. Der blev samtidigt med samlingerne skabt en tradition for mindesmærker på Himmelbjerget. Først og størst er Himmelbjergtårnet. Det blev indviet i 1875 til minde om Grundloven af 1849. Efterfølgende blev stedet et af Danmarks første rigtige turistmål. Fra 1891 begyndte turismen så småt at snige sig ind på bjergets top, og der finder du i dag Hotel Himmelbjerget, som stammer fra den første pavillon opført i 1865. Med udsigten ud over Silkeborgsøerne og den betagende natur, kan du nyde et ophold eller en frokost i højderne. At kalde Himmelbjerget for et bjerg, må siges at være et udtryk for den flade danske humor, og de danske landskaber i særdeleshed. I højderne kommer vi danskere kun, hvis vi vælger at rejse til langt højere bjerge i nord eller syd.

Hjejlen
Da dampskibet Hjejlen blev sat på søerne i 1861, var det et moderne skib, og det var kun det andet dampskib, som skibsværftet i København byggede. I dag er Hjejlen verdens ældste dampskib i drift. Dampmaskinen var tidens bedste, og den har fungeret lige siden. Kedlen er udskiftet et par gange, men der bruges fortsat masser af kul og håndkraft i maskinrummet. Hjuldamperen er blevet en historisk legende, og den fungerer i dag som et slags aktivt museum. Publikum kan komme ned og se den gamle velholdte maskine, kullet som bliver brugt til at holde gang i kedlen, de fine udskæringer på skibet og den fantastiske stemningsfyldte kahyt, som oprindeligt kun var beregnet til passager på 1. klasse. Hjejlen var også med til at danne grundlaget for det, der i dag er en af Nordeuropas største jazzfestivaler, Riverboat jazzfestival.

Kunstcenteret Silkeborg bad
Arnakke Kilderne springer med klart og jernholdigt vand ved Ørnsø. Det var erhvervsmanden Michael Drewsen, der i midten af 1800-tallet fik øje på kilderne, som potentielt kursted. Det blev imidlertid en komité af fortrinsvis læger, der efter Drewsens død formåede at få statsstøtte til projektet. Den 1. juli 1883 åbnede Silkeborg Vandkuranstalt. Stedet har efter sigende helbredt datidens livsstilssygdomme ved hjælp af noget så eksotisk som skelet- og regndouche samt elektriske bade. Efter 100 års virke lukkede kurbehandlingerne, og I 1992 åbnede KunstCentret Silkeborg Bad i de tidligere kurbygninger.

I dag byder området på en bred vifte af oplevelser både et spændende historisk kig ind i kurtiden med fortællinger og billeder og bygninger, der er nænsomt renoverede så de fremstår som den gang, eller besøg Arnakke kilderne som var en af årsagerne til, at kurstedet i sin tid blev etableret. Og det er let at fortabe sig i den spændende historie, men vi må ikke glemme, at stedet i dag er til for kunstens skyld. Der er hele tiden skiftende udstillinger, og en oplevelse af kunsten i disse stemningsfulde omgivelser bør man lade sjæl og sind forkæle med.

Bliver du så glad for stedet, at du vil bruge lidt mere tid end blot et besøg på et par timer, kan du også overnatte. KunstCentret Silkeborg Bad udlejer værelser i Societetsbygningen. Du kan bo på enkelt- og dobbeltværelser med eget bad og toilet. Værelserne er møblerede og i tilknytning til værelserne er der et fuldt udstyret fælleskøkken. Ved leje af værelse er inkluderet fri entre til udstillingerne på KunstCentret Silkeborg Bad.

Klostermølle
Klostermølle ligger, hvor Gudenåen løber ind i Mossø. På stedet lå der i middelalderen et benediktinerkloster. Heraf er der dog kun få rester tilbage. Munkene opstemmede Gudenåen og ledte vandet gennem en kanal til klostret. Således kunne de anlægge vandmølle og engvandingsanlæg. I 1872 blev møllen ombygget til fabrik med produktion af papirmasse og pap. Som sådan fungerede den indtil 1973, hvor en brand satte en stopper for produktionen.

Efter branden købte staten området til fritidsformål. Her kan du nu opleve munkenes 1,3 km lange møllekanal, resterne af papirfabrikken og det smukke landskab med udsigtspunkter over sø og å. Et lille hyggeligt museum findes i den gamle møllebygning. Lyde fra da møllen var aktiv giver dig et stemningsfyldt besøg. I tørreladen kan stadig ses, hvordan pap og papir blev hængt til tørre. Du kan besøge fugletårnet, der er bygget i nordenden af den 100 m lange tørrelade med udsigt ud over Klosterkær og Mossø. Ved siden af findes en stor lejrplads. Den bruges især af turister, der sejler på Gudenåen i kano. Området er en fantastisk oplevelse og et besøg værd.

 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg