Skibene på Holmen er Danmarks ældste koldkrigsmuseum, beliggende på det smukke Nyholm midt i København.
Nyholm har igennem 400 år været omdrejningspunktet om landets flåde og er fra den tidlige anlæggelse, vokset i takt med at den Danske Flåde blev udbygget. Nyholm har i dag kun få militære institutioner og aktiviteter tilbage, men fortæller stadig historien om flåden gennem de mange smukke gamle bygninger og anlæg, som ligger tilbage på området. For alle danskere er Mastekranen nok den mest markante bygning på området og helt naturligt det som mange forbinder med Holmen. Mastekranen er dog kun et ud af mange skønne arkitektoniske pejlemærker, på et område der emmer af historie.
På den yderste spids af Nyholm, hvor Rigets Flag vajer fra Batteriet Sixtus, finder man Elefanten. Elefanten er navnet på den kaj, hvor fregatten Peder Skram ligger fortøjet og hvorfra man starter sin tur på museet Skibene på Holmen. Kajen har det sjove navn, fordi den er bygget ovenpå det sænkede linieskib Elephanten for mange, mange år siden. Skibene på Holmen dækker over ikke mindre end 3 af de vigtigste enheder, som den danske flåde rådede over da den kolde krig var allermest varm. Udover fregatten råder museet over ubåden Sælen, torpedomissilbåden Sehested og ikke mindst, har museet mulighed for at fremvise Mastekranen.
Fregatten Peder Skram var flådens største skib og udpeget som kommandoskib, hvorfor der er lagt vægt på et omfattende kommunikations setup, kombineret med et for den tid avanceret operationsrum - centeret for al information. Udover sin omfattende armering er skibet også et pragteksemplar i datidens ingeniørkunst, ikke mindst takket være sit banebrydende fremdrivningssystem, hvor man kombinerede brugen af dieselmaskiner og gasturbiner. Alt sammen noget som gæsterne kan bese på nærmeste hold. Skibet er bygget i Helsingør.
Trods sin ringe størrelse var torpedomissilbåden et slagkraftig og ikke mindst en hurtig modstander, som der stod stor respekt om hos vores tidligere fjender. Få et indblik i hvordan man presser komplekse våbensystemer sammen på et meget lille område. Og alligevel formår at levne rum til besætningen på 25 mand. Skibet er bygget i Frederikshavn.
Men lige så vigtig som fart og udholdenhed var vigtigt, så var det også vigtigt at kunne operere tæt på fjenden uden at blive set og hørt. Og her er ubåden helt klart i en klasse for sig selv! Ubåden Sælen er med sin sorte farve det tætteste man kommer på en Ninja til søs. Lydløs og gemt under havets overflade opererede Sælen tæt på fjenden, med indhentning af efterretninger, men også altid klar til at angribe med sine torpedoer. Skibets besætning opholdt sig ofte i flere uger i de trange omgivelser hvor man deltes om køjerne, ikke kunne bade og skulle være mere end normalt socialt anlagt, for at kunne arbejde sammen så tæt i så lang tid. Skibet er bygget i Tyskland til den norske flåde, det danske Søværn købte den i 1990.
Alle skibene er åbne for publikum og der må røres ved næsten alt.
Besøg operationsrummet på Peder Skram, mærk de klaustrofobiske forhold for mandskabet på Sælen, oplev hvordan man pakker massive våbensystemer ned i en lille enhed som Sehested. Alt i mens fortællingen om den kolde krig konstant minder dig om det pres som besætningerne arbejde under hver dag. Slut så af med en tur i Mastekranen, hvor der på hver etage er udstillinger, som fortæller om den gang da flåden stadig var ung og sømandsskab var lige så vigtig som krudt og kugler. På toppen af Mastekranen serverer vi Københavns ubestridt bedste udsigt. Her er der udsigt til hele det gamle København, Amager og i godt vejr et kig til Sverige. Hele oplevelsen krydres med indlevende fortællinger fra vores engagerede guider, som næsten alle sammen har gjort tjeneste i Forsvaret under den kolde krig. Udover egne erfaringer, har de et dybdegående kendskab og indsigt i skibene og alle deres systemer.
I skal være velkomne ombord, men sæt god tid af. Der er rigtigt meget at kigge på og ikke mindst at røre ved. Lad børnene styre en af fregattens kanoner, eller hvad med at se hvordan admiralen sov ombord? Vi har oplevelserne og er ikke nærige med at dele dem med andre - Velkommen ombord!
Skibene på Holmen
Åbningstider 2021:
Besøg venligst vores hjemmeside
www.skibenepaaholmen.dk/aabningstider-og-priser
Elefanten • 1439 København
Phone: +45 32 57 13 16
Mail: info@pederskram.dk
www.skibenepaaholmen.dk
Gps: 55.68885263477827, 12.604343412569001
Fodsporet - en vandre- og cykelrute
Apartment hos Hanne Bach - værtshistorie
Ruds Vedby - Birkegårdens Haver
Skortskærgaard Bed and Breakfast og Besøgsgaard - værtshistorie
Rosenborg - hele Danmarks skatkammer
Amalienborgmuseet og En Dronnings Smykkeskrin
Holmegaard Værk - klassisk dansk glaskunst
Faarevadskrog BB - værtshistorie
Skibene på Holmen
Verdens største vikingehal
En af verdens 100 bedste oplevelser
HåberDetGård BB - værtshistorie
Skælskør - Kaptajnhuset BB - værtshistorie
København - Kaysen BB - værtshistorie
København - Dyrehavsbakken og Eremitagen
Kragenæs - Dodekalitten
Korsør - Sprogø
Møns Klint - Og Geo Center
Roskilde - Vikingeskibsmuseet 1
Roskilde - Vikingeskibsmuseet 2
Roskilde og Lejre - Er vikingeland
Nordvestsjælland
Sjælland - Sjællandske specialiteter
Sjælland - Ferieoplevelser for hele livet