Dodekalitten på Lolland

Kragenæs - Dodekalitten

Dodekalitten på Lolland
På en mark ved Kragenæs på Lolland - med udsigt ned til Smålandshavet - finder du lidt af en anderledes oplevelse.

Et monument, som skal give alle, lokale som tilrejsende, en oplevelse af storhed, nærhed og skønhed, folkevandring og bofasthed, stolthed og ydmyghed, fortid, nutid - og ikke mindst fremtid - nemlig Dodekalitten.

Lavet af granittens Rolls Royce
Ordet dodekalit kommer af græsk. Det betyder tolvsten, og monumentet kommer lige netop til at tælle 12 sten, når det står helt færdigt i 2025.

Hver af stenene er 7-9 meter høje og vejer fra 25-45 tons, hvor de øverste 2 meter er udhuggede som hoveder, der alle vender mod centrum i en cirkel med 40 meter i diameter. Stenene er lavet af larvikit granit - granittens Rolls Royce. Stenene er hentet i stenbrud i Sverige og Norge. På stedet er indbygget et lydanlæg som spreder en elektroakustisk musik - lige ind i cirklen - og musikken spiller i døgnets lyse timer. Musikken underbygger og forstærker stenenes fortælling - og stenene forstærker musikkens.

Den første sten i samlingen stod på sin plads i 2006, og der er sidenhen kommet flere og flere til. Senest i september 2018 kom to nye sten til, og det samlede antal er nu oppe på fire ud af tolv sten i alt.

Den absolut bedste oplevelse af Dodekalitten fås ved at parkere i Kragenæs og gå til Dodekalitten ad Glentehøjstien, enten fra havnen bag om campingpladsen, ad hjertestien gennem skoven eller fra Glentehøjstiens start ved Kragenæsvej. Turen tager knapt 15 minutter.

Ved havnekontoret og campingpladsen er det muligt at hente mere information om projektet.

For gangbesværede og handikappede er det muligt at parkere for enden af Glentehøjvej, men bemærk venligst at busser ikke kan vende her, og der kun er plads til maksimalt 5 biler.

Historien bag Dodekalitten
Komponisten Gunner Møller Pedersen fik ideen til Dodekalitten, da han på egen hånd oplevede billedhuggeren Thomas Kadziolas Land Art projekt Anemarken i 2006.

De to kunstnere, Gunner og Thomas, valgte at samarbejde om det nye kunstværk, som i dag kendes som Dodekalitten. Gunner Møller Pedersen skrev som baggrund for hele projektet sagnet om Lolernes historie samt om Dodekalitten på Lolland. Gunner Møller Pedersen trak sig ud af projektet i 2015.

Siden oktober 2018 har musik, komponeret til Dodekalitten af komponist Wayne Siegel, lydt dagligt fra de fire højtalere. Den elektroniske lydkomposition hedder Solkreds 1. Den spiller utroligt flot op til de kæmpe stenfigurer.

Lolerne kom fra syd
Vandene steg for godt 7.500 år siden og sendte dermed Lolerne mod nord. Nogle af dem bosatte sig på den ø, vi i dag kalder Lolland.

Man kan den dag i dag stadig se vidnesbyrd fra den rige kultur, de efterlod overalt, hvor de bosatte sig - fra Ravnsby til Ravnsholt er der bevaret mere end 70 gravhøje - hvoraf flere er jættestuer. Læs meget mere om Dodekalitten her: www.dodekalit.dk

Lolland
Lolland er landlig idyl, snoede skovstier og uendelige, hvide sandstrande. Og så er Lolland faktisk det sted herhjemme, hvor der er størst chance for godt vejr.

Hvis I har bestemt jer for at holde ferien i Danmark og krydser fingre, tæer og alt andet inden for rækkevidde - for godt vejr - er det bare om at vende snuden mod syd og Lolland. Den største af de danske Sydhavsøer er ifølge DMI nemlig det sted herhjemme med den højeste gennemsnitstemperatur. Og for at det ikke skal være løgn, er det også her, det regner allermindst.

Det kan godt være, at Bornholm er kendt som solskinsøen, men det ville også være helt på sin plads, hvis Lolland fik navnet Sommerøen - særligt fordi Lolland også er med helt i toppen, når det kommer til solskinstimer.

På Lollands sydkyst slynger fine sandstrande sig tæt forbi hyggelige sommerhusområder, og der er herudover en varieret natur med både inddæmmede landområder med et rigt dyre- og planteliv, mangfoldige og frodige naturparker samt store frugtplantager på øen.

Mange af stederne kan I besøge og se på nært hold, og der er et spændende udvalg af oplevelsesmuligheder på øen.

God tur til Sommerøen i Smålandsfarvandet!

Dodekalitten
Kragenæsvej 62
4943 Lolland
www.dodekalit.dk

dodekalitten7
 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg