Dyrehavsbakken og Eremitageslottet

København - Dyrehavsbakken og Eremitagen

Dyrehaven
Dyrehaven kan tilbyde både forlystelser og fordybelse, spændende historier og sjæl. Området har en bred appel, og intet andet dansk naturområde er blevet skildret så begejstret af malere og digtere, som det er tilfældet med Dyrehaven.

Dyrehaven er med sine ældgamle fritstående egetræer, store sletter med hjorteflokke, skovpartier og tunneldal et stykke urdansk natur, der stort set har været urørt i 350 år.

Træerne får lov til at stå indtil de vælter af sig selv og når de gør det, får de lov til at forgå, indtil naturens egne processer nedbryder dem. Dyrehaven bliver flittigt brugt af gæster, der året rundt hygger med picnic, løber, cykler eller rider omkring på Dyrehavens bakker. Du kan endda tage en mageløs tur rundt i en hestevogn, hvis du har lyst det.

Dyrehaven - en del af UNESCOs verdensarv
Ikke nok med at dyrehaven har et smukt landskab - den har også en helt unik historie, som går mere end 100 år tilbage. Det resulterede i, at en del af Dyrehaven i 2015 blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste, som del af parforcejagtlangskabet i området, der engang blev brugt som jagtmarker af de kongelige.

Parforcejagt
Dyrehaven blev under Kong Christian V’s tid femdoblet i areal, da en stor del blev indhegnet med 17 km hegn - den del der i dag er kendt som Dyrehaven og Jægersborg Hegn. Kongen fik anlagt fem snorlige jagtveje, som mødes ved den nuværende Eremitageslette.

Ved parforcejagt forfølger 20-30 jægere til hest med gjaldende jagthorn og glammende hunde en kronhjort, til den er så udmattet, at den fornemmeste i jagtselskabet kan nærme sig dyret og give den nådestødet med et kort jagtsværd. Kong Christian V var så glad for parforcejagterne, at han afholdt dem 9 ud af årets 12 måneder. Kun i maj, juni og juli, når hjortekalvene var helt små, var der jagtfrit. Parforcejagt blev forbudt i 1777.

Dyrehaven fungerer den dag i dag stadig som dyrehave og jagtlandskab, idet dyreholdet på ca. 2000 dyr reguleres af Naturstyrelsens skytter og ved kongehusets jagter.

Hver vinter nedlægges 700 dyr. Hver sommer fødes 700 kalve. De sælges enten til fødevarer eller som levende avlsdyr til andre dyrehaver i hele verden.

Eremitageslottet
Eremitageslottet blev opført af Christian VI i 1736. Slottet er tegnet af Lauritz de Thurah. Slottet erstattede Hubertushuset - et bindingsværkshus i to etager - som kong Christian V havde fået bygget.

Slottet er et fornemt eksempel på de Thurahs bygningskunst og et af senbarokkens ypperste værker i Danmark. Slottets grundplan er symmetrisk i alle fire etager. Slottet er renoveret adskillige gange og senest gennemgik slottet i årene 1979-1991 en gennemgribende udvendig sandstensrestaurering.

Det ensomt beliggende slot, der troner over Dyrehaven og kan ses af skibe langt ude på Øresund, har kun kortvarigt været benyttet til beboelse, men skiftende konger har brugt det til jagtmiddage, ligesom den nuværende kongefamilie gør det.

Dyrehavsbakkens historie
Med sine 436 år er Dyrehavsbakken verdens ældste forlystelsespark. Dyrehavsbakken har fået folk til at valfarte til stedet siden 1500-tallet - grundet legenden om Kirsten Piils kilde og dens helbredende kræfter.

Da Kong Frederik V i 1756 officielt åbnede dyrehaven og gav fri adgang til offentligheden, slog
gøglere og beværtere hvert år deres telte op omkring kilden til solhvervstid. Her kunne de mange besøgende både blive helbredt af kildens helende kræfter samt have en festlig aften med underholdning fra de mange gøglere.

I 1840 fik Dyrehavsbakken officielt lov til at holde åbent i hele 8 uger hen over sommeren. Det gav de mange teltholdere mulighed for at lave mere permanente boder. Samtidig voksede nu flere konkurrenter op i nærheden af København. Den største af dem var Tivoli, som jo den dag i dag stadig ligger i centrum af København, men som dengang lå uden for byens porte.

I starten af 1900-tallet åbnede flere og flere forlystelser i Dyrehavsbakken. I 1932 står Europas dengang største trærutsjebane klar. Kort efter kommer radiobilerne samt rodeobanen til samlingen. I dag har Dyrehavsbakken utallige rutsjebaner, pariserhjul, faldtårne og mange andre sjove og ekstreme oplevelser. Faktisk har bakken flere kørende forlystelser end i nogen af de andre forlystelsesparker i Norden. Derudover findes 8 spillehaller og 36 spil- og skydebaner.

 

Læs mere om Dyrehavsbakken her: www.bakken.dk

dyrehavsbakken4
 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg