Holmegaard Værk - prøv at blæse glas

Holmegaard Værk - klassisk dansk glaskunst

Holmegaard er en verden af glas, hvor originale designs og godt håndværk er fundamentet for de klassikere vi alle kender og beundrer. Med afsæt i næsten 200 års stolte mundblæste håndværks-traditioner skabtes smukke og elegante glasprodukter, der udstrålede kvalitet og stil.

Holmegaards historie begyndte i 1825 med en stærk kvinde der forud for sin tid gik imod konventionerne og startede sit eget glaspusteri. Bygget på nysgerrighed og håndværk kan du på Holmegaard Værk se klassisk dansk glasdesign der i et spil af former og farver, skabtes et univers hvor alt var muligt.

Holmegaard Glasværks historie starter i 1823, da Lensgreve Christian Danneskiold-Samsøe ansøger den danske konge om at måtte anlægge et glasværk i Holmegaard Mose. Men i 1823 dør lensgreven uden at have fået svar på sin ansøgning. Da hans enke, Lensgrevinde Henriette Danneskiold-Samsøe, kort efter sin mands død modtager kongens tilladelse til at anlægge et glasværk, beslutter hun at videreføre projektet.

Værket bliver lagt i mosen, fordi der her er nok af det nødvendige brændsel til glasovnenes høje temperaturer og i 1825 starter den første produktion på Holmegaard glasværk. I begyndelsen fabrikerer værket kun grønne flasker, men Henriette ønsker også en produktion af drikkeglas i klart glas. Det kunne de bøhmiske glasmagere fremstille.

Holmegaards Glasværks historie er en historie om et par små glashytter i en tørvemose, der i løbet af 190 år bliver en del af en stor moderne koncern. I løbet af 1900-tallet kommer kunstnerne ind i billedet for at designe og formgive Holmegaards glasvarer. Det bliver begyndelsen på en lang og stolt tradition, som gør, at der den dag i dag er knyttet nogle af Danmarks bedste kunstnere til glasproduktionen af Holmegaard.

Holmegaard er lige så aktuelt i dag, som det var ved sin oprindelse - skabt med øje for både funktion og dekoration.

Hver dag er der mulighed for at opleve de dygtige glaskunstnere arbejde med glasproduktion ved de varme glasovne. De puster glas alle åbningdage i tidsrummet kl. 10-13 og kl. 14 til 15 min. før lukketid.

Der tændes op i glasovnene på Holmegaard ved sæsonstarten 9. januar. I Glasværkstedet kan du se, hvordan glas bliver til. Det er muligt at blæse dit eget glas, sammen alle andre aktiviteter som er særdeles velegnede for både børn og voksne.

I Glasatelieret kan du være designer for en dag og udsmykke glas med smukke motiver. Du kan prøve at arbejde med skabeloner, som tager udgangspunkt i prøvesamlingens mange motiver samt Holmegaard Moses rige dyre- og planteliv. Eller du kan skabe helt unikke designs på egen hånd. Dygtige værter står klar til at hjælpe dig med at få materialerne til at makke ret og til at vise dig de sandblæsnings- og graveringsmaskiner, som også bruges i glasindustrien i dag.

I Keramikatelieret kan du lade dig inspirere af Kähler-udstillingernes smukt dekorerede kakler og krukker og selv skabe dine egne designs ved at male på porcelænsemner.

Du får også indblik i produktionsteknikker og prægning af overflader med stempelteknik, der binder de kreative aktiviteter sammen med de udstillede værker. I vores Glas- og Keramikatelierer arbejdes i materialer, der gør det muligt at tage tingene med hjem samme dag. Her betaler du direkte til værterne i værkstederne. Det koster fra 65 kr og prisen afhænger af, hvad du laver i atelieret.

Holmegaard Værk er beliggende i det gamle Holmegaard Glasværk, kun tre kvarters kørsel fra Storebæltsbroen og en time fra København. Museet er beliggende midt i den smukke sydsjællandske natur og er nærmest nabo til Camp Adventure med det meget roste Skovtårn. Hvis du alligevel er på de kanter, så indstil GPS’en til Glasværksvej og kom forbi Holmegaard Værk til en glas- og kulturhistorisk oplevelse af de helt store.

© www.rosendahl.com og Holmegaard Værk

Holmegaard Værk
Åbningstider 2022:
Besøg venligst Holmegaard Værks hjemmeside

Holmegaard Værk
Glasværksvej 55
4684 Holmegaard
Telefon: +45 70 70 12 36
Mail: museerne@museerne.dk
www.museerne.dk/holmegaard-vaerk.dk

hgv_museumsydoestdanmark_emilia-therese1
 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg