Sjællands specialiteter

Sjælland - Sjællandske specialiteter

Sjællands specialiteter
Sjælland har aldrig været kendt for mad og drikke på samme måde, som Fyn er forbundet med røgeosten og Nordjylland med bjesken. Men faktisk kan det traditionelle sjællandske køkken byde på anderledes egnsretter som karrytorsk fra fiskerlejet Gilleleje, stenbider i gele fra Agersø, sauce fra Hundested og æblekage fra Glumsø, hvor de blander æg og fløde i den varme mos. Men hvis du for alvor vil smage på Sjælland, hvad så med at prøve en menu bestående af sukatsuppe til forret, sild med løg i ryggen til hovedret og en god gang nyrekage til dessert.

Lav sukkatsuppen selv
Opskriften på sukkatsuppe stammer fra Kattrup på Vestsjælland. Til suppen skal du bruge:
• 1 liter vin
• Stødt kanel
• Korender
• Sukker
• Kartoffelmel
• Syltede kirsebær
• Stikkelsbær
• Småtskåret sukat
• Marmelade

Vinen hældes i et dybt fad og tilsættes kanel, korender, sukker, syltede kirsebær, stikkelsbær og småtskåret sukat. Suppen opvarmes og jævnes med kartoffelmel. Derefter tilsættes små marmeladeklatter. Ved serveringen strøs sukker på tallerkenkanten. Suppen kan serveres både kold og varm. Ud over sukat kan de øvrige ingredienser varieres med andre syltede bær og frugter. Opskriften er fundet på www.madABC, hvor du også kan finde opskrifterne på de andre sjællandske egnsretter.

Bidesild på brødet
Hvis du foretrækker at få maden serveret, så kan du også tage familien med på udflugt til Stege på Møn. Her ligger Restaurant Kaj Kok, der har specialiseret sig i den flere hundrede år gamle egnsret bidesild. En rigtig bidesild har ligget i saltlage i op til mange år i store tønder.Men menukortet byder også på helt traditionel dansk mad som stegte rødspætter, dansk bøf, gammeldags æggekage og stegt flæsk med persillesovs. Kroen er både hyggelig og populær, så det er en god ide at bestille plads, hvis du vil være sikker på et bord til frokost.

Motion efter maden
Når du så har spist en god frokost er der jo ikke langt til Møns Klint, ét af Danmarks mest betagende naturområder. Kridtskrænterne er mere end 100 meter høje og blev dannet under den sidste istid. En tur ned ad trappen til stranden er god for konditallet, men du kan også blive belønnet for anstrengelserne med fundet af forsteninger af blandt andet blæksprutter, søpindsvin og muslinger. Et godt udgangspunkt for besøget er Geo Center Møns Klint.

Geo Center Møns Klint
Stengårdsvej 8
4791 Borre
Telefon +45 55 86 36 00
www.moensklint.dk

egnsretter
 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg