Nordvestsjælland

Nordvestsjælland

Nordvestsjælland

Veddinge Bakkers historie går helt tilbage til den sidste istid, der sluttede for omkring 10.000 år siden. De store bakker dannedes af ismasserne, der skubbede bunker af sten grus og jord foran sig. Da isen smeltede og trak sig tilbage, lå de store, smukke Veddinge Bakker tilbage. Navnet Veddinge har sin oprindelse i oldtiden. Mere vides ikke. Landsbyen Høve - Danmarks højest beliggende landsby - ved siden af bakkerne - er også fra dengang og har ligget der altid. Tværs over Sejerø bugten er der fra strandkant til strandkant stik nord i alt 12 km. Vejret er ofte klart, og der er en herlig udsigt. Ude i bugten er vandet mange steder meget dybt - på grund af fra istidsfloderne der løb igennem der. I 1808 søgte Peter Willemoes tilflugt i bugten for at undslippe de engelske krigsskibe. De fandt ham, og i et gevaldigt søslag bukkede Willemoes og hans skib under over for overmagten. Han ligger med nogle af sine folk begravet på Odden Kirkegård. Hele bugten er åben for offentligheden og du mø-der sjældent andre mennesker på stranden. I hele området er der dejligt badevand og strand. Der er mange offentlige veje og stier der fører ned til stranden. Overalt mødes du af flot udsigt. Hvis du vil, kan du installere dig i klitterne og bade i det ret flade vand. Det er flere steder muligt at gå langt ud. Esterhøj ved Høve består af 3 gravhøje fra bronzealderen. Den højeste er 63 m. Den blev rejst til minde om genforeningen med Sønderjylland - trukket af heste og mennesker hele vejen nede fra stranden, hvor den lå. Det tog dem 11 dage at trække stenen op på bakken. Der er en smuk udsigt fra Esterhøj. Og bænke til at nyde den - i alle retninger. Nede i skoven ved vandet i Høve ligger Høve Skovpavillion og Bed and Breakfast, der har traktement i weekenden. Også eftermiddagskaffe og aftensmad. I weekenden om som—meren ofte med hyggelige musikarrangementer.

Vil du opleve noget enestående kører du til Havnsø havn og tager den lille færge over til Nekselø som ligger i Sejerøbugten. Det tager ca. 20 minutter at sejle over. Det er som at komme til en anden verden. Der er meget få biler - og dem der er - kører uden nummerplader. Der er kun nogle få gårde, en lejrskole i syd og en kæmpe mågekoloni ude i nord. Det tager ca. 2 timer at vandre øen rundt. Her oplever du en meget bakket og flot natur. Husk at medbringe mad og drikke for der er intet at købe derovre. Vær opmærksom på tiden så du når den sidste færge hjem.

På Orø i Roskilde Fjord finder du kilometervis af trampestier hvor du kan opleve en lang række fuglearter på tæt hold og på den nordlige del af øen kan man ved kystklinterne opleve det rige fugleliv, eller gå på jagt efter fossiler. Ved de mange lavtliggende strandenge er der gode muligheder for fiskeri. Fladfisk, ål, hornfisk, og havørreder er nogle af de arter der hyppigt fanges ved Orø. Hvis du er heldig og har lidt tålmodighed kan du opleve sæler og marsvin, som hygger sig ved Orøs kyster. På den børnevenlige badestrand ved Nørrestænge kan man roligt tage en dukkert. Det blå flag viser, at vandkvaliteten er i orden. Orø er en lille godbid for den der interesserer sig for historie og arkæologi. Historien strækker sig fra stenalder over bronzealder, vikingetid, og middelalder til nutid.

Midt på den naturskønne halvø Asnæs ligger det store, økologiske landbrug Mineslund. Gården er altid åben for besøgende, og i gårdens smukke kampestensbygninger ligger en økologisk slagterforretning. Kombiner en stor naturoplevelse med et gårdbesøg og køb aftensmaden i gårdens slagterforretning. På Asnæs kan man vandre i skovens dybe, stille ro og samtidig have det forfriskende hav indenfor rækkevidde. Det er her man finder den fantastiske udsigt ind over Kalundborg Fjord, havnen og byens tage med Vor Frue Kirkes fem tårne. Lammefjorden er en fjordarm på Isefjorden i Odsherred nordvest for Holbæk. Efter inddæmning og tørlægning af næsten 6000 ha i begyndelsen af 1900-tallet er det meste nu landbrugsland. Herfra kommer de kendte Lammefjordsgulerødder. Oprindeligt var Odsherred en halvø, der kun havde forbindelse til Sjælland via en smal tange, Draget, ved Dragsholm Slot syd for Vejrhøj. Lammefjorden fremtræder i dag som et fladt stykke land. Det mest markante stræk er vejen fra Gislinge til Fårevejle: Lang, lige og flad. Helt flad er den dog ikke, da den først går over et par af de øer, der lå i fjorden før tørlægningen.
 

 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg