Koldinghus - nyt møder gammelt

Kolding - Koldinghus

Koldinghus - nyt møder gammelt
Koldinghus Slot og Staldgård ved slotssøen i Kolding danner sammen det historiske midtpunkt i det gamle Koldinghus len og er i dag Kolding bys mest markante bygningsværk. Det er en særlig oplevelse at nærme sig Koldings gamle kongeborg. Fra sin slotsbanke, højt hævet over byen, vækker slottet ærefrygt. Og mon ikke det var meningen, da Koldinghus blev anlagt i 1200-tallet for at vogte over kongerigets grænse mod syd?

Historien
Koldinghus blev anlagt af Erik 5. Klipping i 1268 som grænseværn mod hertugdømmet Slesvig. Gennem middelalderen blev Koldinghus udbygget til en borg omgivet af voldgrave. Vestfløjen og dele af nordfløjen stammer fra 1400-tallet. I de næste århundreder gennemgik Koldinghus en masse forandringer i hænderne på skiftende konger, og det blev lagt i ruiner ved en brand i år 1808. Det siges, at branden opstod, fordi man husede de passerende spanske tropper på slottet, og at de fyrede for hårdt i kaminerne i det kolde, danske klima. Brandvagterne svigtede, og ilden havde bredt sig så meget, at man måtte vælge at redde menneskene og lade slottet brænde ned. Desværre var der ikke midler til at påbegynde en genopbygning straks. I 1830 besøger eventyrdigteren H.C. Andersen ruinen og udtaler et ønske om at bevare den. På det tidspunkt havde den længe fungeret som stenbrud for Kolding og omegns borgere. Først 30 år senere arbejdes der med de første planer om genopbygning, og i 1890'erne kom der for alvor gang i byggeriet. Rum i nordfløjen af Koldinghus blev først sat i stand og indrettet som museum. Efter få år var hele nordfløjen blevet restaureret, og 40 år senere påbegyndtes genopførelsen af andre dele af slottet bl.a. kæmpetårnet. Anden verdenskrig satte en stopper for byggeriet, og slottet stod først færdigrestaureret i 1970'erne. Restaureringen fik tildelt Europa Nostra-prisen i 1993 og afsluttedes helt i 1994 af Inger og Johannes Exner.

Kunst- og kulturhistorisk museum
Staldgården, der under Englandskrigen blev brugt til opmagasinering af militært materiel, undgik branden, der lagde selve slottet i ruiner. Herefter blev bygningerne anvendt af byens købmænd som lagerplads, men i 1907 blev Staldgården igen overtaget af militæret, og der blev indrettet et remontedepot til opdræt og tilridning af heste. I 1942 inddrog Gestapo Staldgården som deres Syd- og Sønderjyske hovedkvarter. Her indespærrede man tilfangetagne modstandsfolk, og den dag i dag bærer væggene i cellerne stadig navnene og inskriptionerne, som modstandsfolkene gjorde, under deres fangenskab.

Når du besøger Koldinghus, er det ikke kun slottets spændende og omskiftende historie, du vil blive fascineret af. Ud over et hav af skiftende særudstillinger, en fantastisk samling af dansk guld og sølv, rummer slottet også en lille, men fornem samling af kirkekunst repræsenteret ved middelalderlige træskulpturer fra landsbykirker i det store landområde, der blev administreret fra Koldinghus. Perlen i samlingen er Madonnafiguren - Jomfru Maria fra Løsning Kirke. Hun blev kasseret efter restaurering af kirken i 1846 og har siden været handlet et par gange, inden hun i 1895 bliver solgt til Koldinghus. Hun er medtaget og har fået en hårdfør behandling gennem årene, men alligevel vil du betages af Marias gådefulde smil, der siden år 1250 har talt til vores tro, og det gør det stadig. Slottet rummer en række smukke rum og sale, og som noget helt specielt, møder du en veltilrettelagt kontrast mellem nyt og gammelt i sydfløjen. Denne del af slottet har, siden slottet brændte i 1808, ligget hen som en ruin. Men fra1976-93 blev ruinen lukket af og beskyttet af nye, moderne bygningsdele. Som en oplevelse i sig selv, byder slotsbanken på en enestående udsigt over Kolding by og slotssøen. Snyd ikke dig selv for en helt speciel oplevelse - besøg Koldinghus.

Koldinghus
Markdanersgade 11
6000 Kolding
Telefon +45 76 33 81 00
www.koldinghus.dk

koldinghus-slottet-og-soeen
 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg