I 1935 blev slottet sommerresidens for de senere Kong Frederik IX og Dronning Ingrid. Også i dag benyttes slottet af den kongelige familie som sommerslot.
Slottets historie
Gråsten Slots historie går tilbage til 1500-tallet. Det nuværende slot blev opført omkring år 1700. Fra den tid findes endnu den rigt udsmykkede slotskirke. Resten af slottet brændte i 1759 og blev efterfølgende genopbygget til sit nuværende udseende. Slottets historie kan inddeles i tre epoker, hvor den første knytter sig til den grevelige Ahlefeldtslægt, den mellemste til hertugerne af Augustenborg og den seneste til Kongehuset. I 1600- og 1700-tallet lå her en sirlig barokhave med snorlige stier, firkantede bede, skulpturer og springvand.
Slotshavens historie
I anden halvdel af 1700-tallet blev barokhaven omlagt til en romantisk have med svungne stier, store plæner, blomstrende busketter og skovpartier. Siden midten af 1900-tallet har Dronning Ingrid og efter hende HM Dronningen videreudviklet den romantiske have til en farverig landskabelig blomsterhave. En havetur på de slyngede stier i Gråsten Slotshave byder på skønne udsigter over det omgivende landskab med skove, søer og rislende å-løb som en afveksling mellem blomsterrige buske og staude- og rosenbede.
Nutidig kongelig havekunst
Blomstringen begynder i det tidlige forår med tulipaner og påske- og pinseliljer, som afløses af rododendron og azaleaer i stærke farver. Senere står staudebedene i fuldt flor med bl.a. duftende phlox, dagliljer, montbretia og pæoner. Haven er et levende eksempel på nutidig kongelig havekunst. Kongefamilien har i årtier tilbragt en stor del af sommeren på Gråsten Slot, hvor køkkenhaven har fungeret som produktionshave og leveret frisk frugt og grønt til det kongelige køkken.
Den Kongelige Køkkenhave
I 2015 besluttede Sønderborg Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen, at den gamle køkkenhave ved Gråsten Slot skulle omdannes til en ny attraktion i Sønderjylland til glæde for lokalmiljøet og turister fra ind- og udland, der lægger vejen forbi Gråsten Slot og Gråsten Slotshave. Den Kongelige Køkkenhave blev indviet af H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsesse Benedikte fredag den 24. juli 2020. Køkkenhaven ved Gråsten Slot har ikke før været åben for offentligheden, men nu er både køkkenhaven og de nye bygninger gjort tilgængelige for alle. Så fremover byder køkkenhaven sine gæster velkommen, så man kan opleve et væld af urter, frugttræer, buske med bær og blomster.
Mange muligheder i køkkenhaven
Gartnerne høster forskellige produkter alt efter sæson, og som en del af det nye koncept bliver en stor del brugt til smagsprøver til publikum, og er der noget til overs, skænkes det til institutioner eller sælges på udvalgte markedsdage i køkkenhaven. Det er også muligt at spise frokost i køkkenhavens café, og skoleklasser kan blive undervist i havebrug og lære om vejen fra den fede jord til et indbydende bord.
Hvem passer haven?
Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der driver og vedligeholder Gråsten Slot og Gråsten Slotshave, mens Den Kongelige Køkkenhave ved Gråsten Slot bliver drevet som et partnerskab bestående af Sønderborg Kommune, lokale foreninger, frivillige og Slots- og Kulturstyrelsen.
Fakta om slot og have
Slottets areal: 8.560 m2
Opført: 1759
Adgang: Slottet er lukket for besøgende, men der er adgang til kirken. Forudsat at den kongelige familie ikke opholder sig på Gråsten Slot, er slots- og køkkenhaven åben. © Slots- og Kulturstyrelsen.
Slotshavens areal: 11 hektar
Stilart: Romantisk landskabshave
© Slots- og Kulturstyrelsen
Gråsten Slot, Slotshaven, Slotskirken og Køkkenhaven
Slotsbakken
6300 Gråsten
Telefon: +45 74 65 14 54
Åbningstider:
Se Sønderborg Turistbureau: www.slks.dk/omraader/slotte-og-ejendomme/slotte-og-anlaeg/Gråsten-slot
Gps: 54.92554826298118, 9.595067614016447
Bedste Bo - værtshistorie
Genner Bugt og Aabenraa
Gråsten Slot
Ribe - middelalder- og vikingeby
Altid kunstner - Katherine og Thomas Eje
3 stjerneoplevelser i Sønderborg
Givskud Zoo
Aabenraa - HanneZzz BB - værtshistorie
Bredebro - Marskgården BB - værtshistorie
Kolding - Koldinghus
Jelling - et stykke af Danmarkshistorien
Padborg - Frøslevlejren
Sønderjylland - Vadehavet er verdensklasse
Tønder - En by i Marsken
Fredericia - Byen for alle
Sønderborg - Dybbøl Mølle
Sønderborg - Ringriderfest
Sønderjylland - Danmarks port til Europa
Sønderjylland - En vindtørret rå fisk
Sønderjylland - Sort Sol