Vikingerne i Jelling - et stykke af Danmarkshistorien

Jelling - et stykke af Danmarkshistorien

Vikingerne i Jelling - et stykke af Danmarkshistorien
Vælger du at besøge Jelling, vil du komme til at stå midt i et vigtigt stykke af Danmarkshistorien. Det siges at Jelling-monumenterne er Danmarks navneattest, og det første af otte steder i Danmark, som er kommet på UNESCO’s verdensarvsliste.

Jellingstenene
Jellingstenene består af en lille og en stor runesten. Begge runesten er med til at markere en afgørende ændring i Danmarkshistorien - overgangen fra den hedenske vikingetid til den kristne middelalder.

Den mindste af runestenene er også den ældste og stammer ca. fra år 950. Den er rejst af kong Gorm den Gamle til minde om hans hustru Thyra Danebod. Runestenen er det ældste skriftlige vidnesbyrd om Danmarks navn og kaldes derfor også for Danmarks navneattest.  

Gorm konge gjorde dette dødeminde efter sin kone Thyra, Danmarks pryd, står på den lille runesten.

Den store runesten er lidt sværere at datere, men man mener dog, at den stammer fra omkring år 965. Runestenen er rejst af vikingekongen Harald Blåtand - Gorm den Gamle og Thyras søn - og markerer, at Harald siger farvel til de nordiske guder og takker ja til den kristne gud. På runestenen praler Harald med, at han vandt og forenede Danmark og Norge og gjorde danskerne til et kristent folk. Runestenen er ikke kun speciel på grund af, at den markerer overgangen i religionen, men også fordi det er første gang man ser at runerne er skrevet som vandrette linjer. Det vil altså sige på samme måde, som vi i dag læser i en bog. Det er også første gang man ser, at en runesten er blevet pyntet med illustrationer - i dette tilfælde med dyr på den ene side og et billede af Kristus på den anden.

Kong Harald opførte dette gravmæle efter Gorm, hans far, og Thyra, hans mor, Harald der vandt Danmark - det hele - og Norge og gjorde danerne kristne, står der på den store runesten.

Kongernes Jelling, Jelling Kirke og gravhøjene

På området som Harald Blåtand lod indhegne med en palisade, lå vikingetidens største bygningsanlæg. Her kan du i dag se de to runesten, kirken, skibssætningen og de to gravhøje.

På oplevelsescenteret Kongernes Jelling kan du sammen med familien gå på opdagelse i vikingetidens Jelling. Her finder du historier om livet som viking og vikingekriger samt alt om overgangen fra den hedenske vikingetid til den kristne middelalder. Du bliver også klogere på den danske kongerække - helt tilbage fra Gorm den Gamle frem til vores nuværende kongefamilie. Du får også hele historien om området, de to gravhøje og Jelling Kirke.

Fra tagterrassen er der udsigt over monumentområdet, og med de to digitale kikkerter er det muligt at zoome ind på nutidens Jelling, men også at få et overblik over Jelling gennem tiderne.

Ravningbroen
I år 980 anlagde Harald Blåtands folk en stor bro over Vejle Ådal. Broen var oprindeligt 760 meter lang og ca. 5,5 meter bred. Broen kunne bære godt 5-6 tons og bestod af 1800 stolper af op til seks meters længde, 800 skråstivere og tømmer til kørebanen. Du kan se en rekonstruktion af to brohoveder på findestedet i Ravning Enge. Ravningbroen var frem til åbningen af Lillebæltsbroen i 1935 Danmarks længste bro. Efter de arkæologiske udgravninger omkring broen i 1970’erne blev resterne af broen dækket til med jord, så de ikke gik tabt efter tørlægningen af området. Derfor er området også fredet, da langt de fleste af vikingernes op til 6 meter lange egetræsstolper stadig står under jordoverfladen. Nogle egetræsstolper blev trukket op og konserveret, som man kan se i udstillingen, der findes i den gamle stationsbygning på stedet. Klos op ad det sted hvor Ravningbroen stod, kan du nu se en rekonstruktion af broen, der giver en god idé om dimensionerne i det imponerende bygningsværk.

Vikingemarked ved Jelling Højene
Tag familien med på vikingemarkedet i Jelling - her kan du og familien få oplevelser for både store og små. Du kan blandt andet opleve det levende marked med værksteder og boder, overvære vikingeting, hvor stridigheder behandles og forhåbentlig løses, afprøve dine evner som brødbager, bueskytte og vikingekriger, mærke suset, når krigerne kæmper om æren samt kvinderne, se flotte rideopvisninger med ægte vikingeheste, mærke historiens sus, når du sludrer med vikinger fra hele landet, gå med til den særlige temagudstjeneste om søndagen og besøge det flotte monumentområde.

Det store vikingemarked ved Højene i Jelling afholdes hvert år i weekenden i uge 27.

 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg