Fredericia byen for alle
Som fæstningsby har Fredericia haft stor betydning for Danmarkshistorien. I Fredericia finder du et af Europas mest velbevarede fæstningsanlæg. Fredericia har ikke altid været et fredeligt sted at bo, men siden 1864 har byen været et fredeligt og dejligt sted at bo og er bestemt et besøg værd.
Fæstningsbyen
Fæstningsanlægget omkring byen blev påbegyndt i 1650. Fæstningen skulle bruges til at beskytte overgangen til resten af kongeriget mod fremmede krigsmagter - heriblandt svenskerne, som besatte og ødelagde byen i 1657. Kampene ved Fredericia den 5. og 6. juli 1849 danner grundlaget for en af de mest berømte fortællinger i den danske krigshistorie. Senest var det østrigerne som i 1864 indtog byen uden kamp.
6. juli-dagene i Fredericia
Hvert år afholdes 6. juli-dagene i Fredericia. I disse dage vil du blive ført tilbage til år 1949 og opleve historiske vingesus, soldater, musik og parader i gaderne, kanonsalutter, shopping, madboder og sidst, men ikke mindst, 6. juli Jazz og Blues Festival.
Her fejres sejren ved det historiske slag Slaget om Fredericia, som fandt sted den 5.-6. juli 1849. Danske soldater angreb i nattens mulm og mørke fæstningen, som var belejret af de slesvig-holstenske styrker. De danske soldater sikrede en af Danmarks største militære og strategiske sejre den dag. Det var dog ikke uden et stort tab for den danske hær - mange soldater mistede livet. Det store tab af soldater bliver mindet hvert år den 5. juli med et fakkeltog igennem byen. Her bliver der lagt blomster ved Krigergraven ved Trinitatis Kirke og ved statuen af Landsoldaten, som i øvrigt er verdens første mindesmærke for den almindelige, menige soldat. Men den 6. juli er mest en festdag. Her fejrer man sejren med kanonsalutter og med et stort paradeoptog igennem byen. Første del af paraden er en sørgemarch, mens andel halvdel er en sejrsmarch med glad musik og fest i byens gader. Læs mere om dagene og hvornår de afholdes på www.fredericia.dk
Byen for alle
Fredericias slogan er i dag Byen for alle, det lyder måske lidt søgt i dagens Danmark, men sloganet er faktisk 350 år gammelt. Det kommer fra dengang, Kong Frederik den 3. manglede indbyggere til sin nybyggede fæstningsby - Frederiks Odde. Derfor inviterede han en broget forsamling af tilflyttere til byen. Kong Frederik indførte en lang række privilegier - skattefrihed, gratis byggegrunde, straffrihed for kriminelle, asylret, toldfrihed, religionsfrihed og flere andre lokkemidler for at lokke folk til at flytte til byen. Religionsfriheden tiltrak en lang række forskellige folkefærd - bland andet jøder, franske huguenotter, katolikker og mange andre. Byen hed som sagt dengang Frederiks Odde, men fordi Kong Frederik blev opmærksom på, at byen blandt spøgefugle blev kaldt Frederiks Øde, ændrede han navnet til Fredericia, hvilket også intensiverede tilflytningen til byen. Du kan i dag se sloganet Byen for alle oversat til 30 forskellige sprog. De er indgraveret i små jernrelieffer og muret ned i gågaden ved Vendersgade.
Fredericia i dag
Fredericia er i dag meget mere end krig, fæstningsanlæg og ødelæggelse. I dag er byen i rivende udvikling og et hyggeligt sted at besøge. Et stort område ved havnen, som tidligere husede et stort skibsværft, er i dag ved at blive omdannet til Kanalbyen med udsigt til Lillebælt. Kanalbyen skal blive til en ny attraktiv bydel med boliger og erhvervsliv. Kanalbyen bliver bygget i forlængelse med det eksisterende Fredericia centrum. Fredericia har i dag 1,4 km gågade og over 120 butikker og spisesteder i midtbyen. Fredericia er også hjem for en lang række store virksomheder, som skaber en masse vækst i byen. Mange kender også Fredericia fra besøg på messer og træf i MesseC, som er Danmarks tredjestørste messecenter.
Fredericia Teater
Fredericia Teater har siden 2011 udelukkende opsat musicals, der aldrig før er spillet professionelt i Danmark. Stort set alle opføres som enten Europapremierer eller urpremierer. Derudover danner teatret ramme om et bredt udvalg af arrangementer som stand-up, teater og konferencer. Fredericia Teater er bland andet kendt for musicalopsætningerne af Aladdin, Den lille Havfrue, Shu-bi-dua, Klokkeren fra Notre Dame, Seebach og The Prince of Egypt. Billetter til musicals og andre arrangementer kan købes på www.fredericiateater.dk
Gps: 55.570411, 9.749880
Bedste Bo - værtshistorie
Genner Bugt og Aabenraa
Gråsten Slot
Ribe - middelalder- og vikingeby
Altid kunstner - Katherine og Thomas Eje
3 stjerneoplevelser i Sønderborg
Givskud Zoo
Aabenraa - HanneZzz BB - værtshistorie
Bredebro - Marskgården BB - værtshistorie
Kolding - Koldinghus
Jelling - et stykke af Danmarkshistorien
Padborg - Frøslevlejren
Sønderjylland - Vadehavet er verdensklasse
Tønder - En by i Marsken
Fredericia - Byen for alle
Sønderborg - Dybbøl Mølle
Sønderborg - Ringriderfest
Sønderjylland - Danmarks port til Europa
Sønderjylland - En vindtørret rå fisk
Sønderjylland - Sort Sol