Sort Sol - millioner af stære

Sønderjylland - Sort Sol

Sort Sol - millioner af stære
Synet af en smuk gransanger i træet i bag haven kan sikre humøret en hel dag. Men synet af en million stære i vild flugt over marsken i Sønderjylland er en oplevelse for livet. Hvert forår og efterår er det muligt at opleve naturfænomenet sort sol i Tøndermarsken. Især i perioden fra sidste uge i august frem til efterårsferien er muligheden for at se stærenes aftendans bedst. Der arrangeres mange ture til området, som besøges af op imod 45.000 stærekiggere om året. Du kan sagtens selv tage din bil og finde en hyggelig Bed and Breakfast i området. På den måde kan du også selv bestemme, hvor du tror, at den bedste udkigspost findes. For fuglenes vilde dans på himlen i timen før solnedgang finder sjældent sted i samme område hver aften.

Fugletræk mod syd
Sort sol opstår, når tusindevis og atter tusindevis af stære fra landene omkring Østersøen samles for at trække sydpå. Lige inden fuglene lander på jorden for at overnatte, farver fuglenes enorme flokke himlen sort i fascinerende mønstre. Særligt smuk og grusom er forestillingen, når områdets rovfugle som høge og falke forsøger at splitte flokkene i deres jagt på bytte. Så spredes de store flokke i store flydende figurer, der pludselig strækkes langt ned mod jorden eller eksploderer op mod aftenhimmelen i forsøget på at undgå eller skræmme rovfuglene bort.

Kun et stoppested
Fænomenet sort sol er tæt forbundet med Sønderjylland, måske fordi selve begrebet blev opfundet af en lokal naturvejleder i Skov- og Naturstyrelsen, der forsøgte at beskrive det fantastiske naturfænomen i en artikel. I sæsonen kan man opleve sort sol flere andre steder i landet. De flade våde områder i Tøndermarken er dog et af stæreflokkens foretrukne steder, fordi de her kan finde masser af føde til den lange rejse i form af gåsebillelarver og stankelbenslarver i det våde græs.

Respekt for fuglene
Hvis du vil på stæresafari i Sønderjylland, så respekter fuglene, og lad bilen stå i god afstand fra deres udvalgte overnatningssteder i marsken, og nok så vigtigt: Husk gummistøvler, kikkert og tålmodighed. Du ved aldrig præcist, hvor fuglene har tænkt sig at danse på himlen, inden de går til hvile for natten.

Guidede ture
Hvis du foretrækker en guidet tur, så kontakt fx Tøndermarskens Naturcenter, der arrangerer en række guidede ture til sort sol.

Tøndermarskens Naturcenter
Stensbækvej 29
6510 Gram
Telefon +45 73 51 44 63

Vadehavscentret
Okholmvej 5, Vester Vedsted
6760 Ribe
Telefon +45 75 44 61 61
www.vadehavscentret.dk

sort-sol2
 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg