Det gode skib Martha - ligger på 1.sal

Svendborg - Skibet Martha

Det gode skib Martha - ligger på 1.sal
Hvis du er til søfart, nostalgi og gamle danske film, så er et besøg på Martha-stuen i Svendborg en ren pilgrimsrejse. Martha-stuen på førstesalen over restauranten Børsen midt i den sydfynske havneby er nemlig indrettet til ære for det gode filmskib, S/S Martha, der har opnået kultstatus blandt nordiske søfolk. Filmen fra 1967 handler kort fortalt om den luddovne besætning på skrotbunken Martha, der sejler rundt i Middelhavet. Filmen blev haglet ned af anmelderne, og publikum svigtede filmen i biograferne. Til gengæld opnåede filmen hurtigt kultstatus blandt nordiske søfolk. Filmen blev nemlig sendt rundt med mange skibe i 16 mm kopier sammen med andre film som en del af den almindelige mandskabspleje, og søfolkene faldt pladask for Marthas dovne og uduelige besætning, der nyder solen og bordets glæder, selv om maskinen er ved at falde fra hinanden, og rederiet kører med underskud.

Tradition blandt søfolk
Selv i dag cirkulerer der stadig kopier af filmen på rederiernes skibe, hvor begejstringen for historien om Marthas besætning er gået i arv fra generation til generation af søfartselever på Svendborgs søfartskoler. Selv Hendes Majestæt dronning Margrethe II nyder at slå et par timer ihjel i selskab med kaptajnen ombord på kongeskibet Dannebrog, når han sætter filmen om det gode skib Martha på afspilleren. Når kongeskibet gæster Svendborg, er der tradition for, at skibsofficererne lige skal et smut forbi Martha-stuen. Martha-stuen er desuden et samlingspunkt for festlighederne på den årlige Martha-dag, den første weekend i maj, hvor Martha-filmen vises i den lokale biograf, Scala, for et næsten fanatisk publikum af maskinmestre og søofficerer. Blandt de mest trofaste gæster på Martha-stuen i Svendborg er i øvrigt også en gruppe logebrødre fra Logen S/S Martha Helsingør, hvis formål er at samle brødre med interesse for filmen Martha. Logen tæller kun 17 medlemmer (alle mænd!), der meget passende har logetitler som skibsreder, kaptajn, matros, styrmand, matros, hovmester, kok, telegrafist, skibsdreng, maskinchef, anden mester, tredje mester, fyrbøder og bolværksmatroser. Nye medlemmer af logen skal på venteliste og kan i øvrigt kun optages på et møde i Martha-Stuen i Svendborg! Og Martha-klubben, som er stiftet af en tidligere maskinmester, har over 700 aktive medlemmer.

Spis som besætningen
Nysgerrige, der blot vil indsnuse lidt af den barske stemning af havvand og tjære, kan dog altid tage et smut forbi Martha-stuen, der benyttes flittigt året rundt til store eller små arrangementer. Her får man fx den klassiske Martha-menu, bestående af Brottsjøsild med hjemmerørt kaperssalat, lakserulle med friskost og krydderurter, langtidsbraisseret oksespidsbryst med sæsongrønt, kartofler og den klassiske Martha-sauce. Og så slutter man naturligvis af med gammelost med sky, løg og rom. Velkomme!

Restaurant Børsen
Gerritsgade 31
5700 Svendborg
Telefon 62 22 41 41
www.ss-martha.dk

marta-ny-2
 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg