Nordjylland - Hanherred

Nordjylland - Hanherred

Nordjylland Hanherred - noget af Danmarks smukkeste natur
Fosdalen ligger i et område mellem Limfjorden og Slettestrand. Området byder på noget af den smukkeste natur, vi har i Danmark, og Fosdalen er et af Danmarks flotte plantageområder, der har fået lov til at vokse vildt. Her  en utrolig udsigt over Lien bakker og Jammerbugten.

Besøgende på stedet vil få en stor oplevelse både æstetisk og naturmæssigt, da området rummer mange forskellige og varierede naturtyper af høj klasse. Prøv selv at gå gennem Fosdalen - en betagende oplevelse - hvor du går ned gennem en dal med skovbevoksning. Træerne når næsten sammen over dit hovede, og det bliver bare mere og mere imponerende og flot jo længere, du går nedad og indad i Fosdalen.

Beliggenheden er også ideel for ekskursioner ud i landskabet, da der i nærområdet er mange forskellige biotoper blandt andet Danmarks største kystskrænt, kystsletten, Fosdalen, Langdalen, plantager, hedeområder, kyst, strand, klit, engarealer, øer og små ferskvandssøer. Naturcenter Fosdalen ligger i området og rummer et nyt, velindrettet naturskolelokale samt en udstilling der fortæller om området. Ligeledes er der omkring stedet masser af udendørsarealer til fri afbenyttelse.

Primuladalen i Lien plantage
Primuladalen er et af de flotteste steder i Lien Plantage. Her vokser vilde primulaer overalt. Det er et vildt område, men du belønnes for turen og stabadserne, med flotte udsigtspunkter ud over det blå hav, og et hav af blomstrende gule engblommer. Området er faktisk et svært tilgængeligt moseområde, men det er hele turen værd, når du ser små guldsmede, klukkende kildevæld og fugle i krattene.

Thorup Strand
Thorup Strand er et af de få steder i Danmark, hvor fiskerbådene stadig trækkes på land med spil eller traktor. Du kan mange gange købe fisk direkte ved bådene, når de kommer ind fra havet. Ved havnen findes en meget velassorteret fiskeforretning, hvor mange af de friskfangede fisk sælges. Du kan også købe færdigretter i butik—ken. Thorup Strand er blevet kendt i hele Danmark de senere år - gennem dokumentarprogrammerne Gutterne fra kutterne.

Slettestrand
På bådværftet i Slettestrand restaureres gamle træfiskekuttere. Der arbejdes med restaurering af gamle, egnstypiske havbåde, der tilsammen repræsenterer 1900-tallets bådebyggeri til brug på de nordvestjyske kystlandingspladser. Der bygges også nye kuttere efter gamle tegninger. Stedet er absolut et besøg værd. Slettestrand er også noget så sjældent, som en lille fiskerby, der stadig er i funktion beliggende i et dejligt naturområde. Udover bådsværftet er Slettestrand et rekreativt område med smuk varieret natur - bred sandstrand med Blåt Flag, afskærmet af lave klitter, og selve stranden er bilfri.

Bygholm Vejler
Bygholm Vejler et af Danmarks største natur- og fuglereservater på flere tusind tdr. land. Der er mulighed for at gå langt i reservatet på gangbroer. Vejlerne er faktisk Nordeuropas største fuglereservat og et af de vigtigste områder for ynglende og rastende vandfugle. Her er registreret mere end 300 fuglearter, hvoraf 130 arter har ynglet i reservatet. Mere end 10 arter har deres vigtigste, danske levested i Vejlerne. Et fristed for sjældne fugle.

Sammenhængende, tætte rørskove dækker godt en tredjedel af Vejlerne - og er Skandinaviens største rørskov. Vejlernes rige fugleliv kan opleves fra et naturcenter samt fra 7 udsigtstårne og fugleskjul. Alle stederne byder på grundig information om de mange fugle.

Området kan også opleves fra offentlige veje, cykelstier og ca. 15 udsigtspunkter. Ved Vejlerne har der siden 2004 været etableret en såkaldt audio-guiding, hvor man ved hjælp af sin mobiltelefon til almindelig takst på omkring 20 forskellige steder kan ringe op og modtage indtalte informationer.

Fjerritslev Bryggeri og Egnsmuseum
Fjerritslev Bryggeri og Egnsmuseum ligger midt i Fjerritslev by. De tidligere maltlofter rummer et omfattende egnsmuseum med mange forskellige interiører og genstande fra dagliglivet på Fjerritslev-egnen. Bryggeriet står endnu, som havde bryggersvendene lige forladt det.

Du kan stadig se de over 100 år gamle brygkedler, mæskekar, gærkar og øltønder ligesom mange andre genstande, der har været anvendt i produktionen, lige fra sukkerspande, øltragte, kar og termometre, til de mange blanke messinghaner.

Oplægget til denne artikel modtog Bed and Breakfast Guide Denmark i 2016 af Jens Troldahl. Vi ærer hans minde.

hanherred-primula-stor
 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg