Haven i Hune og andre fortællinger

Hune og Blokhus

Blokhus - hvor verden samles om sommeren

Verdens største sandslot i Blokhus
Ved Skulpturparken i Blokhus stod intet mindre end verdens største sandslot placeret i sommeren 2021. Det enorme sandslot havde en diameter på 32 meter og en højde på 21 meter og 16 centimeter. Med valget af præcis denne højde gik man efter en plads i den attraktive rekordbog, Guinness World of Record. Grand Opening var fredag 2. juli med fri adgang til Skulpturparken, musik, taler, fortællinger om projektet og sandslottet samt champagne. Hvis du er heldig, kan du måske stadig se slottet - men det forventedes ved åbningen, at slottet at blot kunne ses 6 måneder altså indtil januar 2022 - uanset vejret.

Verdens måske mindste by med lysregulering
Lysreguleringen i den måske mindste landsby i Danmark - nemlig Hune - som man skal igennem for at komme til den skønneste lange sandstrand ved Blokhus, har haft sine udfordringer det sidste år. Blokhus en populær ferieby, som hvert år bringer omkring 1 million gæster til området. Et af trækplastrene er Blokhus Strand, som er en badestrand med fint lyst sand, der grænser op til et klitområde. Hvert år mellem 1. maj og 30. september stilles de 47 karakteristiske hvide strandhuse op på stranden. Hvor kommer så Hune ind i dette billede?

Jo - Hune er en turistby med 653 indbyggere - bare 2 kilometer øst for Blokhus. Mellem byskiltene er der blot 650 meter imellem de 2 byer. Og på en god sommerdag er der 60.000 mennesker, der skal til stranden, og de skal alle ud og hjem på nogenlunde samme tid. Det gav store trafikale udfordringer. Så det blev besluttet, at verdens måske mindste by, skulle have en lysregulerering i hovedgaden. Kort tid efter lyskrydset var blevet indviet, kom der utallige protester over, at det overhovedet var blevet bygget. Så det blev slukket igen 20. juli for at se, hvordan det så ville påvirke trafikken. Det gik heller ikke. Nu projekteres nyt lyskryds med busbane - fordi der faktisk er tale om 2 kilometer af mest trafikerede vej i hele Jammerbugt kommune. Pris: 1.5 millioner kroner. Det bliver spændende at se, om Hune-boerne nu vil se lyset - og hvor længe...

Anne Justs have
Et sted, der altid lyser op i Blokhusområdet er Anne Justs Have, hvor blomsterkunst og arkitektur smelter sammen i skøn forening. Haven er en blomstrende og arkitektonisk smuk oase, anlagt af afdøde blomstermaler Anne Just og hendes mand, arkitekt Claus Bonderup. 

Anne Justs Have er en blomstermalers have på ca. 7400 kvm anlagt med farvetematiske småhaver i et bakket forløb. I dag fremstår det hele som én stor farverig oplevelseshave, suppleret med butik, maleriudstilling, plantesalg, bogudgivelser og meget mere. Haven er opbygget af en række oplevelsesrum, som hver har en særlig farve, der skaber en egenartet atmosfære og duft, f.eks. Rød have, Gul have og Irisbakke. Når haven er åben for publikum, er der mulighed for at nyde en kop kaffe eller the med hjemmebagt kringle eller en smørbolle.

I butikken er der et stort udvalg af postkort, plakater med motiver fra Anne Justs malerier, haveartikler, keramik, planter og meget andet. I atelieret er der en permanent udstilling af Anne Justs malerier og keramik, ligesom der i løbet af sæsonen vil være forskellige foredrag og musikarrangementer. Guidede rundvisninger for grupper.

HC Andersen i Nordjylland
Måske det største papirklipmuseum i verden med udstilling af et originalt klip af HC Andersen: ...at klippe, det er den første Begyndelse for Digteriet, skrev H.C. Andersen i et brev til Dorothea Melchior 21. juli 1867. Museum for Papirkunst udstiller H.C. Andersens berømte papirklip - Møllemanden. Mange klip fra H.C. Andersens hånd rummer i sig en gåde, en rebus eller en form for morsomt ordspil, man kan forsøge at løse. Med dette specifikke klip, ofte kaldet Møllemanden, ses et af eventyrforfatterens yndlingsmotiver, og han klippede det mange gange livet igennem. Eksempelvis skabte han også motivet som både - mand Møllefa’er og kvinde Møllemo’er - samt talrige andre versioner med varierende detaljer og farvekombinationer.

I museets kerneudstilling har den verdensberømte psaligraf Bit Vejle samlet et bredt udvalg af de mange imponerende værker, som hun har skabt med sin broderesaks igennem hele sit liv. Bit Vejles verden består af fortællinger med smukke motiver, men hendes kunst er mere end kønne blomster og fugle. Hvert eneste papirklip har sin særlige historie at fortælle og inviterer tilskueren til at reflektere og fortolke. Nogle rører ved alvorlige emner, mens andre hylder glæden i de små ting. 

Derudover kan du bl.a. opleve
• 16 supergode restauranter i Blokhus samt 3 i Hune
• En dejlig skov med plads til fordybelse men også plads til børn på en skøn, skøn naturlegeplads
• Cykelstier, ridestier, motionsstier, vandrestier og Hærvejen går igennem området
• Og selvfølgelig Fårup Sommerland.

God tur

 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg