Fyrtårne ved Vestkysten

Fyrtårne ved Vestkysten

Langs den nordjyske kystlinje finder du nogle af Danmarks mest kendte fyrtårne. Det danske fyrvæsen blev oprettet i 1560 af Kong Frederik 2. Dengang var det farligt for de søfarende at sejle, når det blev mørkt, eller det var overskyet. Kun på stjerneklare nætter kunne de navigere sikkert efter stjernerne og undgå farlige områder. Mange skibe forliste derfor på kysten, som du kan læse i artiklen om Strandingsmuseet.

De første tre fyrtårne, der byggedes, var ikke som de, vi kender i dag. Det var blot et jernfad med bål, der lyste op i natten fra et højt punkt i landskabet. i 1627 blev Danmarks første vippefyr bygget i Skagen. Når  vippefyret blev tændt og hejst op i toppen, kunne flammen ses på 10 sømils afstand ved normal sigtbarhed. Hvorimod bålfadene kun kunne ses fra 2,5-3 sømil. Flere og flere kystbyer etablerede nu vippefyr.

I dag navigerer søens folk hovedsageligt ved hjælp af computerprogrammer og GPS. Men de fanstastiske fyrtårne langs Vestkysten er stadig en hjælp for sejlerne, som kan orientere sig om deres position, de farlige kyst-linjer og rev ved fyrtårnenes hjælp. De fyr, du ser langs kysten i dag er etablerede indenfor de seneste 100-200 år. Med deres massive kroppe står de ikonisk langs den kyst, der forræderisk lokkede så mange sømænd i døden. Læser du lidt videre, så læser du lidt, om de mest kendte fyrtårne i Nordjylland.

Det Hvide Fyr i Skagen
I 1747 blev Skagens forfaldne vippefyr afløst af Det hvide fyr - som er Danmarks ældste grundmurede fyr. Det er er 21 m højt. Fyret blev oprindeligt muret i røde mursten, men blev i starten af det 18. århundrede hvidkalket. Fyret lyste ved hjælp af en pande med brændende kul. I 1835 fik fyret monteret parabolspejle, og rapsolie erstattede kullene. Det Grå Fyr blev bygget i 1850erne, og Det Hvide Fyr blev så blot brugt som signalstation.

Det Grå Fyr i Skagen
Det Grå Fyr blev indviet i 1858. Det tog 4 år at bygge fyret, og det kostede 200.000 rigsdalere. Fyret er 46 meter højt - Danmarks næsthøjeste. Dueodde Fyr på Bornholm er en meter højere. Lyset fra fyret kunne ses på 20 sømils afstand hvert fjerde sekund. Fyret kan ses både fra Skagerrak og Kattegat. Vindeltrappen i tårnet er muret med 210 trin. Fra toppen af fyret kan du se ud over hele Skagen og Grenen.

Hirtshals Fyr
Hirtshals Fyr ligger på toppen af Stenbjerg. Fyret indviedes i 1863 og blev bygget under Frederik d. VII. Hirtshals Fyr er 35 meter højt, men lampens midte er hele 57 meter over havet. I klart vejr kan det stærke lys ses op til 25 sømil fra land. Linserne er håndslebne, og det tager godt seks timer at pudse dem.

Lodbjerg Fyr
Lodbjerg Fyr er bygget i 1883 af smukke granitsten, der blev sejlet til stedet fra Sverige til Danmark. Fyret er 35 m højt og en lille bitte smule skævt, da man under 2. verdenskrig forsøgte at grave en tunnel fra fyret til en bunker bagerst i fyrhaven. Det gik galt. I klart vejr er udsigten fra fyrtårnet storslået. Du kan se til Limfjorden mod syd, langt ind i landet mod øst og lade blikket glide over uspoleret natur mod nord. Lodbjerg Fyr blev i 2019 restaureret og har en flot udstilling med fyrets historie fra byggeriets begyndelse til i dag.

Rubjerg Knude Fyr
Rubjerg Knude Fyr blev opført i år 1900. Mellem 1910-1920 føg sand op mellem havet og fyret, og man beplantede området i et forsøg på at dæmpe sandfygningen. Men klitten voksede alligevel, fordi sandet blot lagde sig oven på planterne. I 1950erne måtte man fjerne planterne og grave store mængder sand væk, da klitten kom for tæt på bygningerne. Til sidst blev klitterne så høje, at de blokerede for fyrets lys. Lyset på Rubjerg Knude Fyr blev tændt for sidste gang den 1. august 1968.

Gennem 1970erne stod fyret tomt, men så blev planer om at skabe et museum på Rubjerg Knude Fyr til virkelighed. I 1980 åbnede Vendsyssel Historiske Museum dørene for et nyt sandflugtsmuseum. Det museum, der skulle fortælle historien om fyret, Rubjerg Knude og menneskets kamp mod naturens kræfter, blev efter blot 12 år begravet i sand. Klitterne opslugte langsomt bygningerne. I 2002 lukkede museet på fyret, og Vendsyssel Historiske Museum flyttede til Strandfogedgården. Men historien om fyret slutter ikke her. Havet begyndte at æde sig mere og mere ind på klitten, og langsomt nærmede fyret sig nu kanten af havet.

Så flytter vi da bare fyret
En lokal murermester Kjeld Pedersen med eget firma og én ansat - ham selv - fik en god ide. Hvad med at redde fyret og flytte det ind i landet - inden havet tager det?

Rubjerg Knude Fyr skulle flyttes 70 meter ind i landet - væk fra klinten, som Vesterhavet hvert år æder af, og som ville være blevet fyrets død...

Der blev bevilliget 5 millioner kroner af Folketinget til at gennemføre flytningen. Fyret blev efter 14 måneders planlægning og forberedelse sat på rulleskøjter - der blev placeret på nogle enorme skinner, der førte til det sted, der skulle blive fyrets nye hjemsted. Arbejdet blev sat igang, og det 700 ton tunge fyr blev flyttet med små 12 meter i timen. Alt gik perfekt efter planen. Nu står fyrtårnet i sikkerhed de næste 20-30 år længere inde i landet - og bliver det nødvendigt - kan det sikkert flyttes igen.

Og murermesteren - han blev slået til Ridder af Dannebrog af selveste H.M. Dronningen...

 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg