Hirsholmene - perlerne i Kattegat

Hirsholmerne - Perlerne i Kattegat

Hirsholmene - perlerne i Kattegat
Knap 5 sømil NØ for Frederikshavn i det nordlige Kattegat ligger en håndfuld små naturperler den lille øgruppe Hirsholmene, der består af de to små øer Hirsholmen og Græsholm samt en række mindre holme og rev, Tyvholm, Kølpen og Deget med et samlet areal på 45 ha. Hirsholm er den største af øerne og rager op i horisonten længe før de andre, men kun på grund af det 22 meter høje fyrtårn. I 1800-tallet boede der mere end 200 mennesker på Hirsholmene, først og fremmest fiskere med deres familie. I dag er der vel mindre end 10 fastboende i de gulkalkede huse på Hirsholmen, hvor man kun kan ernære sig som fyrmester eller fyrmesterassistent. Men om sommeren er de fredede småøer et skattet udflugtsmål for både endagsturister, sommerhusgæster og lystsejlere. Øen er så lille, at den ikke har veje kun stier. Og derfor naturligvis heller ingen lygtepæle.

Holmboere i århundreder
Hirsholmene historie går langt tilbage i tiden. Potteskår fundet på øen viser, at den har været beboet af holmboere længe før historisk tid. Øens kirke stammer fra 1641, hvor adelsmanden Otto Skeel lod kirken opføre i bindingsværk med stolper af egetræ. Samme år fik øen også sin skole, som dog lukkede igen, da Hirsholmene blev en del af Frederikshavns Kommune i 1970. Den lavloftede kirke uden klokketårn benyttes stadig til gudstjenester et par gange om året i løbet af sommeren.

Fredet øgruppe
Hirsholmene administreres af Skov- og Naturstyrelsen og bestyres af en skovløber. Hirsholmene er udpeget som naturreservat, og der gælder skrappe fredningsregler for store dele af øerne især i yngleperioden fra 1. april til 31. juli. Hirsholmene er et vigtigt overvintringsområde for blandt andet edderfugle, sortænder og fløjlsænder og desuden rasteplads for rider, alke, lomvier, lommer og lappedykkere. Øerne er desuden en vigtig ynglelokalitet for hættemåger, sølvmåger, splittere, sildemåger, stormmåger, svartbager og tejster. Katte og hunde er i øvrigt forment adgang til øerne!

Tag med postbåden
De fleste gæster på Hirsholmene er sejlere, der anker op ved broen på Hirsholmen, men det er også muligt at sejle med postbåden fra Frederikshavn til den lille øgruppe. Postbåden Polaris sejler til Hirsholmene mandag, onsdag og fredag fra kajen ved Frederikshavn Fiskeriauktion, placeret på Pier 5 Øst i Nordhavnen på Frederikshavn havn. Man kan ikke være sikker på at få plads på postbåden, da passagerantallet er begrænset til 12 personer pr. overfart, og i turistsæsonen kan det være vanskeligt at få plads på båden.

 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg