Mors og Fur - øerne med den fantastiske natur

Nordjylland - Mors og Fur

Mors og Fur - øerne med den fantastiske natur
367 kvadratkilometer ægte ferieoplevelser venter dig på Mors. Limfjordens største ø er kendt for sin ene-stående og afvekslende natur, for fjordens mange muligheder for aktiv ferie og for de friske fisk og skaldyr, der bliver hentet i Limfjorden.

Øens afvekslende natur spænder fra de dramatiske molerklinter på Nordmors, der fortæller 55 millioner års historie, til det blidere Sydmors, der bl.a. rummer frodige landbrugsområder og store, stille plantager som f.eks. Legind Bjerge. Limfjorden sætter naturligvis sit præg på landskabet - et landskab, som gennem århundreder har betaget fastboende og gæster, herunder mange kunstnere.

Også i dag er Mors kendt for sine mange kunstnere og kunsthåndværkere, som ofte søger inspiration i den storslåede og afvekslende natur. Landskabet på det nordlige Mors er præget af de mange imponerende molerklinter, der ligger som perler på en snor fra Sundby i vest til Ejerslev i øst. Molerklinter forekommer, som det eneste sted i verden, kun i den vestlige del af Limfjorden. Over halvdelen findes på Mors, og hver for sig er de ret forskellige i størrelse og udtryk. Naturperlen Hanklit, med en højde på 61 meter, er kandidat til UNESCO’s verdensarvsliste.

De smukke foldninger i klinten er dannet under istiderne, og de mange sorte vulkanske askelag giver en særegen kontrast til de lyse moler. Det er muligt at parkere tæt ved klinten, og man kan altid gå op og nyde den storslående udsigt på toppen af Hanklit. Desuden er det oplagt med en vandretur på stranden neden for klinten. Knudeklint på Fur er også kandidat til at komme på verdensarvslisten sammen med Hanklit, og begge forventes at blive optaget i løbet af et par år.

Da moleret blev dannet for ca. 55 millioner år siden, var det i et område, som så helt anderledes ud end i dag. Øen Mors fandtes slet ikke. I stedet var der et hav med en dybde på et par hundrede meter. Selve leret er dannet af mikroskopiske alger, der kaldes for diatomeer, og som opblomstrede i havoverfladen. Når disse alger konstant sank til bunden i enorme mængder, skabte forrådnelsen af algerne iltsvind på havbunden i flere tusinde år ad gangen. Det er derfor ret sjældent at finde fossile bunddyr. 

Til gengæld blev de andre dyr som fisk, fugle, krybdyr og insekter bevaret i en imponerende kvalitet, fordi iltsvind så at sige konserverer de døde dyr. Fra skovene i de landområder, hvor fuglene og insekterne levede, drev der ind imellem træstammer og blade til det område, som i dag er Mors. I leret blev der i perioder dannet nogle imponerende krystaller, deriblandt Lynghøjkrystallen, som er den største krystal, der nogensinde er fundet i Danmark.

Hvis du vil vide mere om molerets fantastiske geologi- og råstofhistorie, så besøg Moler Museet. Museet rummer en imponerende samling af moler fossiler af international klasse. Alle de udstillede genstande er fra lokalområdet, hvor hovedvægten er lagt på molerets geologi. Hvert år er der en ny særudstilling med skiftende temaer. I højsæsonen kan alle deltage i guidede fossiljagter i Moler Museets egen molergrav, der befinder sig blot 50 meter fra museet.

Også på øen Fur kan du opleve enestående unik natur. Især klippeformationerne ved strandene er en helt speciel oplevelse. De mest unikke klinter på Fur er Knudeklinterne som er Furs mest imponerende molerklinter. Moler og askelag er her presset op i flager og folder, der kan ses over en strækning på ca. 600 meter. På stranden langs klinterne er der gode muligheder for at finde fossiler.

En anden imponerende klint er Den Røde Sten - en stor rød klippe på Furs nordkyst, og stenen er en sandstens-klippe, der står frem i strandkanten neden for klinten. Den Røde Sten er altid rød, fordi den vaskes ren af det salte vand, som yderligere forstærker jernindholdets rustprocesser i overfladen. Knudshoved er Furs vestlige punkt. Klinten er opbygget af moræne-ler overlejret af smeltevandssand. Oven for klinten findes resterne af de lyngarealer, der dækkede Nordfur omkring år 1800. En gammel hav-skrænt fra Stenalderen danner overgangen til strandengene mod syd. Østklinten er den mindste molerklint på Fur.

Langstedhuller er en smeltevandsslugt fra istiden, og et system af erosionsslugter udformet efter istiden. Området er et af de mest naturskønne på Fur. I det tidlige forår er skrænterne dækket af Hulkravet Kodriver og Nikkende Kobjælde. Der er for tiden ikke mulighed for at gå gennem dalen til stranden på grund af jordskred. Men fra kanten af slugten får du en fantastisk udsigt over Limfjorden og Langstedhuller.

Fur kan besigtiges allerbedst på cykel. Lad Fur komme helt tæt på og lej en cykel på turistbureauet. Så kan du udforske den fantastiske natur på øens nordside fra sadlen. I højsæsonen anbefales det at reserverer cyklerne, da alle cykler er lejet ud i den periode. Prisen er 100 DKK pr. cykel pr. dag for en almindelig cykel.

Du kan få mere at vide:
Fur kan besigtiges allerbedst på cykel. Lad Fur komme helt tæt på og lej en cykel på turistbureauet. Så kan du udforske den fantastiske natur på øens nordside fra sadlen. I højsæsonen anbefales det at reserverer cyklerne, da alle cykler er lejet ud i den periode. Prisen er 100 DKK pr. cykel pr. dag for en almindelig cykel.

Elcykler kan lejes for 160 DKK - så selvom du ikke er i verdens bedste form, kan du få denne dejlige oplevelse. For at reservere cykler kan du kontakte turistkontoret på telefon +45 97 59 30 53, eller du kan sende en mail til: info@visitfur.dk

fur-mors7
 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg