Bangsbo Museum, Fort og Bunkermuseum

Frederikshavn - Bangsbo Slot

Bangsbo Museum, Fort og Bunkermuseum
Ikke langt fra Frederikshavn finder du den smukke
Bangsbo Hovedgaard. Den gamle bygning er omgivet af middelalderlige voldgrave og danner rammen om Bangsbo Museum og Bangsbo Botaniske Have.

Nyd en tur rundt i den smukke gamle herregård, der nu rummer en stor samling af møbler og klædedragter. Her finder du også en permanent udstilling om Frederiks-havns bys historie, og i Riddersalen er der året igennem særudstillinger og arrangementer. Hver år afholdes der desuden Bangsbo Blomsterfestival, der tiltrækker gæster fra nær og fjern.

Og kommer du til Bangsbo Hovedgaard er haven ubetinget et besøg værd. Den er magisk. Når man træder ind i Bangsbo Botaniske Haves overflod af dufte og farver, er det ikke svært at drømme sig tilbage i Bangsbos historie, hvor gartneren udførte sit arbejde iført jakkesæt og høj hat. I den gamle engelskinspirerede have lever poesien og historien stadig imellem rhododendron, roser og primula. Siden Bangsbo´s storhedstid i 1400-tallet har området har været udlagt som haveanlæg, hvad enten det har været som urtegård eller afdelinger med frugttræer og dekorative blomster.

Haverne omkring Bangsbo har altid været der og afspejlet tidens interesse i haven, og i 1800-tallet var Bangsbo det idylliske sted, som kommende digtere valfartede til for at opleve fred og ro. Haverne har undergået store ændringer afhængig af hvilken ejer, der sad i salen, og hvilken stil der nu var oppe i tiden. Ligesom Hovegården.

Bangsbo Hovedgaard har levet en meget omskiftelig tilværelse, både hvad angår arkitektur og dens mange ejere. Siden 1364, hvor Bangsbo første gang blev nævnt i et brev af 13. april, er bygningen utallige gange blevet bygget op og revet ned, og hele 49 gange er der udfærdiget et nyt ejerbrev.

Bygningerne huser i dag hyggelige museer med tilbygninger, hvor der bl.a. er permanente udstillinger om Frederikshavns rolle i 2. verdenskrig og Lokalhistorisk Museum.

Blot to  kilometer fra Bangsbo Hovedgaard finder du Bangsbo Fort og Bunkermuseet. Bangsbo Fort er belig-gende på Pikkerbakken i 82 meters højde, hvilket giver en fantatstisk udsigt ud over Frederikshavn og Kattegat. I klart vejr kan du se både Skagen og Læsø. Anlægget er bygget under 2. verdenskrig af den tyske besættelsesmagt og udbygget af det danske søværn under den kolde krig. Fortet er altså anvendt i to historiske perioder, hvilket adskiller det fra andre befæstede områder i Danmark.

Fortet er et befæstningsanlæg, der består af 80 beton-anlæg, hvoraf de 70 blev bygget under 2. verdenskrig. De sidste 10 bunkere blev bygget i 1950 af søværnet, som stadigvæk ejer og anvender en mindre del af fortet.

Bangsbo Fort, der er et delvis åbent militært område, er beliggende på et bakkeplateau i Frederiks-havns sydlige udkant. Helt nøjagtig på Pikkerbakken som er en af de mange bakker, der blev dannet, da havbunden blev skubbet op ved afslutningen på sidste istid. Bakken består hovedsagelig af ler og sten. Bakkens højde er op til 84 meter. De stejle skråninger ud mod havet og den enestående natur gør stedet unikt.

Bakkens strategiske betydning som observationssted går flere hundrede år tilbage. Ved Danmarks besættelse 9. april 1940 inddrog den tyske krigsmarine straks området til et kystbatteri og et luftværnsbatteri. Begge batterier med den opgave at beskytte Frederikshavn Havn mod fjendtlige angreb. Havnen var vigtig for tyskerne i forbindelse med transporterne til og fra Norge samt som base for krigsmarinens aktiviteter i Kattegat og Skagerrak.

I løbet af besættelsen udbyggede krigsmarinen adskillige gange sine installationer på stedet. En massiv udbygning af området kom i slutningen af 1942, hvor byggeriet af tyskernes Atlantvold tog fart.Atlantvolden var en kæde af befæstningsanlæg, som gik langs Europas vestkyst fra Nordkap i nord til den fransk-spanske grænse i syd. Murens opgave var at forhindre de allierede i at gøre landgang på denne kyst. I Danmark startede Atlantvolden netop på Pikkerbakken og gik derefter over Skagen til den dansk-tyske grænse.

I dag råder Søværnet stadigvæk over det 35 hektar store område. Kattegat Marinedistrikt - som overvåger de nordlige danske farvande - beliggende på et lukket område. Det øvrige område, som er på 27 hektar, har siden 1960’erne ligget øde hen og er kun blevet brugt til øvelsesområde i et begrænset omfang. I begyndelsen af 1990’erne blev der åbnet for guidede ture på området. Det var især de tre bevarede 15 centimeter kanoner i skytsbunkerne, der blev fremvist - også omtalt som Niels Juels kanoner.

I 2004 begyndte Søværnet en større og mere permanent åbning af området for offentligheden, bl.a. i form af Dronningestien. I 2005 rykkede Bangsbo Museum ind på fortet og overtog formidlingen og de museale aktiviteter.

I juni 2005 åbnede museumsbunkeren inde midt i området i dét, der engang var den tyske kommandants kommandobunker. I årene herefter er yderligere bunkere blevet inddraget i museets formidling på stedet, og en bred vifte af aktiviteter er realiseret.

 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg