Søfæstning Christiansø – ved Bornholm

Christiansø - Søfæstning

Søfæstning Christiansø – ved Bornholm
Søfæstning Christiansø er en smuk og velbevaret kulturarv. Overalt ligger bygninger og fæstningsværker fra flere historiske perioder filtret ind imellem hinanden næsten som et kludetæppe i det skiftevis klippefyldte og frodige landskab. Fæstningen blev grundlagt i 1684 af den enevældige kong Christian V til forsvar af rigets interesser i Østersøen. I dag står fæstningsmure, bastioner, tårne, bindingsværkbygninger og stenhytter næsten, som da den sidste soldat forlod fæstningen i 1856. Du vil dog hurtigt opdage, at der ikke er tale om et stillestående ø-museum. I disse unikke omgivelser lever i dag ca. 90 faste beboere året rundt. På øens nye hjemmeside kan du finde mange nyttige informationer og hente inspiration til et besøg på søfæstningen. Du kan også fordybe dig i øernes særprægede historie, natur og kultur eller læse om ø-samfundet i dag.

Om søfæstningen
Søfæstning Christiansø er del af øgruppen Ertholmene. Øgruppen er ejet af den danske stat og hører under Forsvarsministeriet. Den ligger ca. 20 km fra Bornholm og består af de to beboede øer Christiansø og Frederiksø, fuglereservatet Græsholmen og et antal større og mindre klippeskær. Alt er total fredet, både fæstning, natur og dyreliv. Selv om livet på en afsides ø er anderledes end i resten af Danmark, er der også tale om en hverdag med gøremål, der på mange måder minder om andre steder i landet.

Ti håndværkere er beskæftiget med vedligehold og renovering af de mange bygninger, fæstningsværkerne og naturen. En mindre gruppe af øens beboere har eget erhverv: Ruths Kryddersild, frisør Salon Klippe Skær og Christiansø Gæstgiveri. Hvert år besøger ca. 45.000 turister Søfæstning Christiansø for at opleve den særlige stemning. I sæsonen kommer desuden en række kunstnere til øen for at arbejde og sælge deres kunst. Øerne besøges også af mange fugleinteresserede, som kommer for at studere de fredede og sjældne arter og ringmærke mange af de trækfugle, der raster på øerne.Hver årstid har sin charme. Om vinteren er der en sjælden ro, om sommeren er de mange besøgende med til at give øen et frisk nyt pust.

Naturen på Ertholmene er mangeartet og afvekslende. På få hundrede meter kan du bevæge dig fra stormende klippekyster over skyggefulde skovstrækninger til lun haveidyl. Ertholmenes enestående naturværdier har været fredet siden 1926. I dag er øerne omfattet af en lang række fredninger og internationale beskyttelser af både natur, kultur og dyreliv, og øerne hører til blandt de bedst beskyttede naturområder i Danmark. Bestil en rundvisning med én af øens lokale guider og hør historierne, som kun beboerne kender. Øboerne brænder for at give dig en god oplevelse og glæder sig til at byde dig velkommen.

Overnatning på Christiansø
Du kan sove i telt på øen – men det er en meget lille teltplads. Det er derfor nødvendigt at bestille teltplads før ankomst. Christiansø Gæstgiveri og Købmandshandel har eksisteret i mere end 100 år og består af både hotel, kro, restaurant, købmand og kiosk med grill. Besøg den lille velassorterede butik, hvor du kan få alt, hvad du har brug for til et kortere og længere ophold på øerne. Der kommer friske mejerivarer, kød og grønt med postbåden fra Bornholm. 50 meter fra købmandsbutikken ligger kiosken, hvor du kan købe slik, snacks, is og pølser. Du kan også finde et udvalg af postkort og souvenirs. Christiansø Gæstgiveri har 6 charmerende værelser, alle med eget bad og toilet. Eller du kan overnatte i fængslet…

Fængslet er åbent!
Søfæstning Christiansøs tidligere statsfængsel er i dag indrettet som et lille vandrehjem med fem celler til overnatning og alle praktiske faciliteter. I en enkelt celle er der dog kun tremmer for vinduet. Prøv en nat, hvor den tunge dør smækker i bag dig. Fængslet har åbent hele året.

Færgen
Sejlturen mellem Gudhjem og Christianø varer 55 minutter Der er mindst 1 daglig afgang fra Gudhjem til Christiansø hele året rundt, men flere i sommersæsonen. Vi ønsker dig en rigtig god fornøjelse og byder velkommen til Danmarks østligste fæstningsværk.

Gps: 55.320604, 15.189297

 
 
 
 
Kontakt til Bed and Breakfastguide Danmark: lone@frostreklame.dk
Udgiver: Bed and Breakfast Guide ApS
Åløkkegården - Åløkkevej 60
5800 Nyborg
CVR 41516232
Bankforbindelse: Fynske Bank, Nyborg